دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

فروپاشی ارتش شاهنشاهی

فروپاشی ارتش شاهنشاهی

نویسنده: جلال پژمان
ناشر: نامک
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 528
اندازه کتاب: وزیری سلفون - سال انتشار: 1386 - دوره چاپ: 1

 

مروری بر کتاب

مصور

سپهبد جلال پژمان از آخرین بازماندگان شورای عالی فرماندهان ارتش است که در جلسه 22 بهمن 1357 بی طرفی ارتش شاهنشاهی را اعلام کردند.

جلال پژمان در سال 1317 به ارتش پیوست و مدارج ترقی را مطابق مقررات آن زمان تا درجه سپهبد طی کرد. وی از سال 1331 تا 1335 در یکی از بحرانی ترین برهه های تاریخ معاصر ایران، فرمانده گارد مجلس شورای ملی بود. پژمان دوره فرماندهی و ستاد را در ایران و آمریکا گذراند.

او از آبان 1348 تا آبان 1354 فرماندهی لشکر پیاده گارد شاهنشاهی را به عهده داشت. آخرین سمت وی تا 22 بهمن 1357 ریاست اداره چهارم ستاد بزرگ ارتشتاران بود و پس از پیروزی انقلاب اسلامی برای مدت شش سال روانه زندان شد.سپهبد پژمان در خاطرات خود ناگفته های بسیاری را از درون ارتش شاهنشاهی و ماجرای فروپاشی آن بیان می کند.

در کتاب خاطراتی از دوران‌های مهم تاریخ معاصر ایران چون نخست‌وزیری مصدق، کودتای 28 مرداد، واقعه‌ی سی تیر، نخست‌وزیری آموزگار و بختیار را می‌توان یافت . وی از آخرین بازماندگان شورای عالی فرماندهان ارتش است که در 22 بهمن 1357 بی‌طرفی ارتش شاهنشاهی را اعلام کردند. پژمان در یکی از بحرانی‌ترین برهه‌های تاریخ معاصر ایران (35-1331)، فرمانده‌ی گارد مجلس شورای ملی بود. آخرین سمت او تا بهمن 1357، ریاست اداره‌ی چهارم ستاد بزرگ ارتشتاران بود و پس از پیروزی انقلاب اسلامی برای مدت شش سال روانه‌ی زندان شد. ...

علی فروغی نخست وزیر وقت رضاشاه مدتی سفیر کبیر ایران در ترکیه بود. در آن زمان بین او و کمال آتاتورک رئیس جمهور ترکیه و عصمت اینونو (ژنرال عصمت پاشا) نخست وزیر و سایر مقامات ترک روابط حسنه ای برقرار شده بود. به طوری که در تمام مدت ماموریتش در ترکیه اغلب مورد مشورت قرار می گرفت. فروغی که از این نزدیکی حسن استفاده را نموده بود موجبات سفر رسمی رضاشاه به ترکیه را فراهم آورد. نظر فروغی از این سفر این بود که رضاشاه از نزدیک به مظاهر تمدن اروپا که به طور گسترده در ترکیه رواج یافته بود آشنا شود و بعد به عنوان ره آورد قسمتی از آن تمدن را در ایران پیاده نماید.

افسرانی که انتخاب شده بودند تا در معیت رضاشاه به ترکیه بروند از تحصیلات عالی نظامی در اروپا، ترکیه، روسیه برخوردار بودند. سرلشکر امان الله میرزا جهانبانی تحصیلات نظامی را در روسیه و فرانسه انجام داده بود. سرتیپ افخم ابراهیمی دانشگاه نظامی اطریش را طی نموده و سرهنگ کوپال از مدرسه نظامی عثمانی در رسته توپخانه فارغ التحصیل شده بود. بقیه افسران نیز هرکدام دانشکده های سمور، سن سیر، فونتن بلو را در فرانسه طی کرده بودند. مدت مسافرت رضاشاه در ترکیه قریب 40 روز به طول انجامید.

کمال آتاتورک از شاه ایران تجلیل شایسته بعمل آورد. رضاشاه موقعی که به ایران بازگشت تصمیم گرفت ایران را به پای ترکیه برساند. تغییر کلاه پهلوی به شاپو، کشف حجاب، تاسیس دانشگاه، همه ارمغان سفر ترکیه بود. در یکی از روزهای سال 1314 که با پرچم و موزیک برای سان و رژه به مدرسه شاپور رفته بودم و منتظر برنامه بودم و کلیه شاگردان مدارس مختلف در آن روز برای شرکت در مراسم رژه در مدرسه شاپور جمع شده بودند، ناگهان متوجه شدم که از درب غربی مدرسه یه دسته دختر بی حجاب در حالی که آژان (پلیس) و مامورین نظمیه آنها را احاطه نموده و محافظت می کردند وارد محوطه مدرسه شدند…

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات