دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

یادداشتهای روزانه مهندس مهدی بازرگان

یادداشتهای روزانه مهندس مهدی بازرگان
درحال حاضر موجود نمی باشد

ی‍ادداش‍ت‍ ه‍ای‌ روزان‍ه‌

نویسنده: مهدی بازرگان
ناشر: نشر قلم
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 592
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1376 - دوره چاپ: 1

کیفیت : در حد نو ~ نو

 

مروری بر کتاب 

خ‍اطرات‍ی‌ از : دوران‌ زندان ، جوانی و س‍ف‍ر ح‍ج‌

مهدی بازرگان (۱۲۸۶ش- ۱۳۷۳ش) سیاستمدار شیعه، روشنفکر دینی و پژوهشگر قرآنی قرن چهاردهم شمسی. او نخست‌وزیر دولت موقت پس از انقلاب اسلامی ایران بود. ارتباط بازرگان در زمان تحصیل در فرانسه با گروه‌های مذهبی فرانسوی، این دغدغه را در او تقویت کرد که دین و خداپرستی ریشه عقب‌ماندگی اجتماعی نیست. بازرگان در زمان تدریس در دانشگاه‌های ایران، فعالیت‌های مذهبی بسیاری داشت که سبب شد او را در آن دوره سمبل یک استاد مسلمان در دانشگاه معرفی کنند.

بازرگان در ابتدا مخالف دخالت در سیاست بود اما با تشکیل دولت محمد مصدق وارد فعالیت سیاسی شد. او در ابتدا به عنوان معاون وزیر فرهنگ کابینه اول مصدق برگزیده شد و سپس مصدق در جریان ملی شدن صنعت نفت او را رئیس هیئت خلع ید از شرکت نفت انگلیس انتخاب کرد. پس از سقوط دولت مصدق در جریان کودتای ۲۸ مرداد، فعالیت‌های سیاسی بازرگان گسترش بیشتری یافت. مهدی بازرگان به همراه چهره‌هایی از جمله سید رضا زنجانی اقدام به تأسیس نهضت مقاومت ملی کردند و در آن گروهی از طرفداران مصدق نظیر داریوش فروهر و سایر افراد همچون سید محمود طالقانی را برای مبارزهٔ سیاسی سازمان دادند.

زندگی مهندس مهدی بازرگان چنان با رویدادها و تحولات سیاسی نیم قرن اخیر ایران گره خورده است که برای آشنایی کامل با تاریخ معاصر آگاهی از سر گذشت و مبارزات و آرا و عقاید او ضرورتی ناگزیر است. در این کتاب تلاشها و فعالیت های عملی بازرگان به موازات تحولات فکری و نظری او، در متن رویدادها ی سیاسی و اجتماعی روزگار، بررسی می شود و با کندو کاو در یکایک آثار متعددی که از وی به جا مانده، دیدگاهایش در زمینه هایی چون دین و تجدد، دموکراسی و استبداد، قانون طبیعی و اجتماعی، ملیت و استعمار، اقتصاد و نقش دولت و مردم و غیره تشریح می شود.

فعالیت های سیاسی بازرگان نیز به پنج دوره ی متمایز تقسیم شده اند که عبارتند از شهریور 20 تا کودتای 28 مرداد ، کودتا تا دوره گشایش نسبی فضای سیاسی در زمان دکتر امینی، تحولات مربوط به انقلاب سفید دوره استبداد مطلق شاه تا آغاز انقلاب و دوره انقلاب تا شکست جریان لیبرال؛ هر یک از این دوره ها به نوبه خود تحلیل و بررسی شده اند.

ریشه‌ اندیشه‌ اجتماعی‌ مهدی‌ بازرگان‌ را باید در فضای‌ خانواده‌ مذهبی‌ و بازاری‌، سر کلاس‌ درس‌ ابوالحسن‌خان‌ فروغی‌، در انجمن‌ کاتولیک‌ پاریس‌، در لابلای‌ روزنامه‌های‌ جمهوری‌خواه‌ فرانسه‌ و سرانجام‌ پشت‌ میز شرکت‌ مهندسی‌ تهران‌ جستجو کرد. دوران‌ خانواده‌، دانشگاه‌ و جوانی‌ بازرگان‌، از ۱۳ تا ۳۳ سالگی‌ هم‌زمان‌ است‌ با دوران‌ حکومت‌ و سلطنت‌ رضاشاه‌ از ۱۲۹۹ تا ۱۳۲۰ شمسی‌. 

در این‌ مرحله‌ می‌توان‌ شاهد رشد فکر مذهبی‌ بازرگان‌ بود که‌ با تلقی‌ علمی‌ دبیرستانی‌ در هم‌ آمیخت‌، در فرانسه‌ تجلی‌ ملی‌ و سیاسی‌ پیدا کرد و در بازگشت‌ به‌ وطن‌ عنصر تجدد را وجه‌ غالب‌ قرار داد. پس‌ از سقوط‌ رضاشاه‌، محتوا، آهنگ‌ حرکت‌ و گستردگی‌ فکر اجتماعی‌ و سیاسی‌ بازرگان‌ متحول‌ شد......

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات