دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

هویت ایرانی ؛ از دوران باستان تا پایان پهلوی

هویت ایرانی
درحال حاضر موجود نمی باشد

هویت ایرانی

نویسنده: احمد اشرف ,گراردو نیولی , شاپور شهبازی
مترجم: حمید احمدی
ناشر: نشر نی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 264
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1395 - دوره چاپ: 2

 

مروری بر کتاب

از دوران باستان تا پایان پهلوی 

همراه با دو مقاله از گراردو نیولی و شاپور شهبازی

هویت ایرانی، مانند هر پدیده ی اجتماعی دیگر، به روایت های گوناگون به تصویر آمده است. دراین میان، سه روایت عمده در پاسخ به این سوال که «منشا پیدایش ملت ها چیست و به چه دورانی بازمی گردد؟ » تدوین شده است که به ترتیب زمانی عبارت اند از: روایت « ملت گرا » ، روایت « مدرن و پست مدرن » ، و روایت « تاریخی نگر » .

روایت نخست، که آن را « ناسیونالیسم رومانتیک » نیز می خوانند، ملت را پدیدار طبیعی تاریخ بشر می انگارد که منشا آن را باید در دوران پیش از تاریخ جست. در تقابل با این دیدگاه، که از مقوله ی ناسیونالیسم افراطی است، روایت « مدرن و پست مدرن » در نیمه ی قرن بیستم تدوین شد و رواج گرفت.

این دیدگاه ملت را پدیداری جدید می داند که ساخته وپرداخته ی دولت های ملّی در عصر جدید است و عمر آن از قرن هجدهم پیش تر نمی رود. افزون براین، بین هویت ملّی، که ویژه ی دنیای مدرن است، و هویت های پیش از آن گسستی تاریخی وجود دارد.  روایت سوم یا دیدگاه « تاریخی نگر » در این که هویت ملّی زاده ی دنیای جدید است با دیدگاه «مدرن و پست مدرن » هم آواز است، اما گسست بنیادین هویت ملّی همه ی ملل، به ویژه ایران، را با هویت گذشته ی آنان به استناد شواهد تاریخی بسیار نمی پذیرد...

هویت ملی و قومی،مانند دیگر پدیدار های اجتماعی،مقوله ای تاریخی است که در سیر حوادث و مشی وقایع تاریخی پدیدار میشود،رشد میکند،دگرگون میشود و معانی دگرگون و متفاوت پیدا میکند. هویت ملی و قومی از تصور تمایز و رویارویی میان«ما»یا«خودی ها»در برابر دیگران یا بیگانگان نشست میگیرد.

این احساس دو گانگی میان ما و دیگران اگر در حد اعتدال و معقول باشد میتواند همچون نیرویی برای همیاری و اعتلای فرهنگی ظاهر شود و اگر به قلمرو تعصبات و دشمنی ها و کینه توزی های ملی و قومی و نژادی درآید و یا به بهانه ی چالش یا تعصبات ملی و قومی به نفی و انکار و تمسخر میراث فرهنگی خویش بنشیند،نیرویی ویرانگر خواهد شد،زاینده ی دشمنی و ستیزه جویی.

در این کتاب پس از بررسی فشرده ی دیدگاه های مربوط به هویت قومی و ملی،که بازسازی هویت ایرانی را در دوران ما شکل داده و به تصویر کشیده اند،تحول تاریخی هویت ایرانی در دوران پیش از اسلام سده های میانه ی اسلامی تا دوران صفویه،پیدایش هویت شیعی ایرانی در دوره ی صفوی و سرانجام پیدایش تطور و هویت ملی ایرانی در قرن های نوزدهم و بیستم میلادی بررسی و تحلیل میشود.

نویسنده در این اثر نکاتی را بیان کرده که با دیدگاه های کلیشه ای غالب بسیاری از افراد در تضاد می باشد و از این جهت خوانشی قابل تامل را به مخاطب ارائه می کند. وی در این اثر با در نظر گرفتن "هویت ایرانی" به عنوان پدیداری اجتماعی که در نتیجه ی اتفاقات و حوادث تاریخی ظاهر می شود، به استدلال می پردازد. با این دیدگاه، وی هویت را پدیده ای می داند که ثابت و طبیعی نیست و در گروی حوادث، ابداع می شود، رشد می کند و دچار دگرگونی و تحول می شود.

احمد اشرف با بررسی فشرده ی چشم اندازهای شکل دهنده ی هویت ملی و قومی، دگرگونی های تاریخی "هویت ایرانی" در دوره های مختلف نظیر پیش از اسلام، قرن های میانه ی اسلامی تا صفویه و ظهور هویت شیعی ایرانی در آن دوره و نهایتا "هویت ایرانی" در قرون نوزده و بیست میلادی را زیر ذره بین خواهد برد. وی از طریق رویکرد های ملت پرستانه، مدرن و پسامدرن و تاریخی نگر، "هویت ایرانی" را کاوش می کند.

فهرست

هویت ایرانی در دوران باستان
تاریخ ایده ی ایران
هویت ایرانی در دوران هخامنشیان
هویت ایرانی در دوران پارت ها 
و...

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات