دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

زندانی قلعه قهقهه ؛ سلفون

زندانی قلعه قهقهه

نویسنده: حمزه سردادور
ناشر: آوای مهدیس
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 626
اندازه کتاب: وزیری سلفون - سال انتشار: 1397 - دوره چاپ: 2

 

مروری بر کتاب

سرگذشت قهرمانی‌های شاه اسماعیل صفوی

مرحوم سردادور از پاورقی نویسان قدیمی ایران است و از آنجا که در داستان نویسی بسیار ماهر بود موفق به نوشتن رمان های تاریخی متعددی از جمله: بانوی سربدار، از صید ماهی تا پادشاهی، مه لقا و … شد. قلعه قهقهه زندانی در زمان شاه اسماعیل بود که شاهزادگان و افراد عالی مقامی که پادشاه را به خشم در می آوردند در آنجا زندانی می شدند. اسماعیل میرزا فرزند دوم شاه طهماسب نیز در آنجا زندانی بود. داستان از آنجا شروع می شود که مرادبیک مأمور قلعه قهقهه می شود و به همراه زن زیبایش، قمر سلطان، و دختر زیبا و ماه رویش، گل حرم، راهی قلعه می شوند. گل حرم مدام در آرزوی ازدواج با ولیعهد ایران است اما کمترین توجهی به شاهزاده زندانی نمی کند زیرا فکر می کندکه او هرگز به سلطنت نمی رسد، حتی به خواستگاری او نیز جواب رد می دهد…

پس از ورود گل حرم به قلعه شهرت زیبایی او در قهقهه پیچید تا به گوش شاهزاده اسماعیل میرزا رسید. شاهزاده حیله ها برانگیخت تا یکی دو بار گل حرم را از نزدیک دید و پسندید بلکه دلباخته و طالب او گردید و پیرزنی زینب نام را که دایه اش بود و همراه وی از راه وفاداری به قلعه آمده بود نزد قمر مادر گل حرم فرستاد. قمر زهرخندی زده اسم شاهزاده را که در قزوین از گل حرم خواستگاری کرده و جواب رد شنیده بود به زبان آورد و گفت که دخترش عهد کرده و قسم خورده که فقط با کسی که جانشین شاه طهماسب باشد عروسی خواهد کرد.

دژ قهقهه در ۸۵ کیلومتری شمال شرقی شهرستان مشکین شهر در استان اردبیل قرار دارد. این دژ به دلیل اینکه محل زندانی شدن افراد سیاسی مهمی - مانند شاهزادگان صفوی - در زمان گذشته بوده‌است در تاریخ شهرت بسیاری دارد.

این قلعه در تپه سنگی به ارتفاع تقریبی ۱۰۰۰ هزار متر از زمینهای اطراف قرار داشته و اطراف آن را با حصار مستحکم و غیر قابل نفوذ احداث نموده‌اند که با گذشت سالیان دراز هم اکنون نیز ورود به آن تقریباً غیر ممکن بوده و فقط در شرایط جوی مناسب امکان‌پذیر است سطح قلعه حدود ۵ هکتار (۱۰۰x۵۰۰) و اختلاف سطح در سطح فوقانی قلعه کمتر از ۳۰ متر است.

مهمترین زندانی قلعه فوق اسماعیل میرزا فرزند شاه تهماسب یکم صفوی است یا به‌عبارت دیگر شاه اسماعیل دوم دومین پسر ارشد شاه تهماسب یکم سلطان قزلباش‌ها است. وی مردی شجاع جنگجو و تیغ‌زن بی‌دریغ بود و بعلت زیاده روی در امورات پدری و گردن ندادن به فرامین پدر دستگیر و در قلعه قهقهه بمدت ۱۹ سال و ۶ ماه و ۲۱ روز و تا مرگ پدر در زندان مخوف دوام آورد و سرآنجام با گردش دوران پا به قدرت نهاد و بسیاری از کسان و خویشان را که در این مدت پادرمیانی نکرده بودند از دم تیغ گذراند.

از دیگر زندانیان دژ، مشهورترین آنها خان احمد گیلانی والی گیلان که در سال ۹۷۵ ق. بر اثر شورش دستگیر و در زندان قهقهه زندانی شد ولی چون والی گیلان بود شعر سروده و تسلیم شاه تهماسب کرد.

واما بخش هایی ازین کتاب: بهار فصل عشق و عاشق است. رنگ و بوی بهشتی بهار و نسیم خلدی که از جویبارها و گلزارها می‌وزد لطافت و طراوتی که از زمین و آسمان می‌بارد و نغمه مرغان چمن که در باغ و راغ می‌پیچد این‌ها همه با وجد و شوقی که بهار در جسم و جان آدمی به بار می‌آورد دست به دست هم داده احساسات لطیف بشر را که عالی‌ترین آنها عشق و عاشقی است تهییج و تحریک می‌کنند... آن سال هم موسم بهار بس طربناک و نشاط‌انگیز بود.

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات