-19 %
آیتمی یافت نشد!
نویسنده: فرانتس بوآس
مترجم: جلال الدین رفیع فر
ناشر: گل آذین
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 470
اندازه کتاب: رقعی سلفون - سال انتشار: 1391 - دوره چاپ: 1
هنر را میتوان در سه مفهوم نزدیک به هم اما قابل تفکیک درنظر گرفت:
نخستین مفهوم به معنای زیبایی (Aesthetics) باز میگردد که در این مفهوم رابطه زیباشناسانه جدا از آنکه در چه محیط فرهنگیای قرار گرفتهایم،رابطهای است میان جهان بیرونی و حواس انسانی.این در حقیقت معنای ریشهشناسانه واژهء یونانی (Aisthesis) (حس کردن)نیز هست.
در این مفهوم هنر یعنی بخشی از شناخت و تعبیر جهان محسوس،انتقال پدیدههای این جهان به ذهنیت انسانی و تأثیرپذیری این ذهنیت و احساسهای ناشی از آن بر کنشها و رفتارهای انسان که در نهایت میتواند در آفرینشهای مادی و معنوی او تبلور یابند.دو رویکرد به این فرایند قابل تصور است،نخست از نگاهی متافیزیکی که آن را،هم در تفکرات باستانی نظیر فلسفهء یونانی و به ویژه افلاطون میبینیم و هم در انسانانگاری (Anthropomorphism) ادیان یکتاپرست که همهء موجودات و به ویژه انسان را تجسم یا تجلیای از زیبایی ذات الهی میدانند.
در هردو صورت،تفکر متافیزیکی،زیبایی را نوعی ذات استعلایی میشمارد که در جهان متافیزیک وجود دارد وظیفه انسان،تقلید، تبعیت و بازنمایی (Representation) آن است. رویکردی دیگر به زیبایی،رویکردی فیزیک است که زیبایی را تنها رابطهای چندسویه میان طبیعت و انسان و کنشهای متقابل میان این دو میداند که فرهنگ،در گستردهترین معنای آن،زاییدهء آن کنشهاست.در این برداشت،زیبایی نه ذاتی بلکه حاصل«تناسب»هایی است کارکردی یا در دیدی گستردهتر،حاصل نوعی سودمندی و ازاینرو معنای آن متغیرو تابعی است از کارکرد اجتماعی یا روانی هنر.
مفهوم دوم هنر،که ریشه اساسی این واژه نیز هست،آن را به«صنعت»و به«فن» (Thekhne) ،به قابلیت و توانایی انجام یک کار،یا ساخت یک شیء نزدیک میکند.در این مفهوم،هنرمند همان پیشهور یا صنعتگر (Arisan) است و هنر او،آفرینشی است که بنا بر دید متافیزیکی یا فیزیکی از مفهوم زیبایی،میتواند نوعی تقلید از ذات استعلایی (Transcendental essence) یا نوعی انطباق با فیزیک(طبیعت) باشد.
کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود