دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

کتاب شناسی ملی ایران ؛ شماره 54

کتاب شناسی ملی ایران

نویسنده: زهره علوی - گیتی آرین - صدیقه سلطانی فر - بهرام عیلامی - مهناز رهبری - زهرا چهره خند
ناشر: کتابخانه ملی ایران
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 351
اندازه کتاب: رحلی گالینگور - سال انتشار: 1369 - دوره چاپ: 1

کمیاب - کیفیت : نو ؛ بر روی جلد اصلی کتاب با گالینگور صحافی شده ، عطف کتاب ساییدگی مختصری دارد


مروری بر کتاب

سال 1363 ، نیمه دوم ، شماره 54

سالانه حجم عظیمی از اطلاعات در مورد موضوعات گوناگون منتشر می شود ؛ لیکن اکثر متخصصان معتقدند این افزایش بیشتر کمی است تا کیفی اکنون با در نظر گرفتن چنین دریای عظیمی آیا هیچ محققی را توانایی آن هست که از آن چه در زمینه کارش منتشر می شود آگاهی پیدا کند؟ از این رو برای دریای عظیم انتشارات ، کتابشناسی در حکم نقشه دریایی است.

سیاهه ای از منابع یا مواد اطلاعاتی درباره یک یا چند موضوع یا در محدوده جغرافیایی خاصی یا در مورد فرد خاصی یا تهیه شده توسط یک فرد خاص را کتابشناسی می گوییم که این سیاهه در بر دارنده اطلاعات و مشخصات کتابشناختی می باشد. همانطور که در تعریف کتابشناسی ارائه شد می توان کتابشناسی ها را از نظر محدوده جغرافیایی تقسیم بندی نمود:

کتابشناسی جهانی: کتابشناسی جهانی باید آنچه را تا کنون چاپ و منتشر شده و یا در آینده نزدیک انتشار خواهد یافت در بر بگیرد بی آن که به زبان قلمرو جغرافیایی موضوع یا شکل محدود شود. در شرایط کنونی یک کتابشناسی نه برای مواد چاپی نه برای مواد غیر چاپی وجود ندارد. فهرست های کتابخانه های ملی گوناگون به عنوان یک نوع پیوسته کتابشناسی در حکم کتابشناسی جهانی انجام وظیفه می کنند. این فهرست ها اگر چه کامل نیستند ولی برای بسیاری از موارد عملی کافی اند. از آنجا که فهرست کتابخانه ملی محدودیت زمانی جغرافیایی ، زبانی ، موضوعی و یا اشکال مختلف ارتباطی را ندارد به کتابشناسی جهانی مطلوب بسیار نزدیک است.

همچنین در حالی که هیچ یک از کتابشناسی های ملی مدعی نیستند که وسعت جهانی دارند با این وجود در مجموع فهرست نسبتا جامعی از صنعت نشر بین المللی هستند ؛ به عنوان مثال ، کتابخانه کنگره آمریکا (در حکم کتابخانه ملی آمریکا) مواد زیادی از سراسر دنیا را فهرست می کند. چناچه بخش های انتخاب و تهیه مواد این کتابخانه ها و کتابخانه های ملی دیگر بر طبق یک طرح بین المللی مواد را گردآوری و فهرست کند رویای کتابشناسی جهانی و یا لااقل بین المللی به حقیقت خواهد پیوست.

کتابشناسی منطقه ای: کتابشناسی منطقه ای باید بدون توجه به زمان زبان شکل یا موضوع کلیه انتشارات یک منطقه جغرافیایی خاص مثلا خاورمیانه یا آمریکای لاتین را در بر بگیرد.

کتابشناسی ملی: این کتابشناسی محدود به مطالبی می شود که در قلمرو یک کشور انتشار یافته باشد. کتابشناسی ملی عموما مواد غیرچاپی و نشریات ادواری را نیز در بر می گیرد. کتابشناسی ملی معمولا در هر کشور توسط کتابخانه ملی تدوین ، چاپ و منتشر می شود. تهیه و انتشار کتابشناسی ملی در پاره ای از کشورها بر عهده کتابخانه دیگری غیر از کتابخانه ملی گذارده شده است ؛ مثلا در کشور اردن کتابخانه مرکزی دانشگاه عمان وظیفه تدوین و انتشار کتابشناسی ملی اردن را بر عهده دارد.

کتابشناسی ملی ایران توسط کتابخانه ملی و با استفاده از قانون واسپاری تدوین می گردد. قانون واسپاری قانونی است که در بیشتر کشورها وجود دارد و بر مبنای آن ناشر باید چند نسخه از انتشارات خود را به صورت رایگان در اختیار یک یا چند کتابخانه قرار دهد. کتابشناسی ملی ایران بر اساس رده بندی دیویی تنظیم میشود اما برای تسهیل استفاده کاربران دارای نمایه های گوناگونی است.

کتابشناسی ملی برای کسب اطلاعات کتابشناختی (مثل ناشر ، قیمت ، نویسنده ، موضوع ، شماره های رده بندی دیوئی و کنگره) که از آنها به دلایل گوناگون از تصحیح املایی نام نویسنده گرفته ، تا محل عناوین در موضوعات مختلف کاربرد دارد و همچنین شیوه تنظیم این اطلاعات در همه کتابخانه های کشور یک دست میشود.
به محققان و کتابداران کمک میکند تا بدانند چه منابعی در کشور وجود دارد یا وجود خواهد داشت.
و مهم ترین هدف کتابشناسی ملی حفظ میراث فرهنگی هر کشور است.

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات