دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

میشل فوکو ؛ فراسوی ساختارگرایی و هرمنیوتیک

میشل فوکو 

نویسنده: هیوبرت ال. دریفوس
مترجم: حسین بشیریه
ناشر: نشر نی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 375
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1397 _ 1382 - دوره چاپ: 11 _ 3 


مروری بر کتاب 

فراسوی ساختارگرایی و هرمنوتیک

یکی از جنبه های مهم آثار فوکو ، ساختار گرایی است . ساختار گرایان از سوسور گرفته تا لوی اشتراوس برای زبان نقش اساسی و محوری قائلند که می بایست در فهم جوامع انسانی و تبیین رفتار آدمیان مورد توجه قرار گیرد .
از دیدگاه آنان زبان نه مخلوق استعداد و فطرت خاص آدمیان بود و نه محصول فرهنگها و تعاملات بشری ، بلکه نظام مستقل و خود مختاری است که مقدم بر انسانها و مستقل از عالم طبیعت موجود است و به واقعیت های بیرونی و اندیشه و رفتار ادمی عینیت می بخشد .

فوکو به پیروی از نظرات ساختگرایانی به مانند لوی اشتراوس معتقد بود که معنا را نباید صرفآ در ساخت ذهن جستجو کرد ، معنا ها باید از دل ساختارها ی اجتماعی ، تاریخی و فرهنگی بیرون آورده شوند .
مفهومی که در اینجا با ساختگرایی فوکوارتباط دارد مفهوم گفتمان اوست . از منظر ساختگرایانه گفتمان برای اشاره به مجموعه ی قاعده مندی از گزاره ها به کار می رود که به صورت ساختار های نامرئی و ناخود اگاه ، در پس اندیشه ها ، تئوری ها و سخنان روزمره نهفته است .

اما فوکو از ارایه تحلیلی ساختگرایانه اجتناب می ورزد و بر خلاف ساختگرایی ، به دنبال ایجاد الگوی صوری قاعده مندی برای تبیین رفتار انسان نیست . او بر خلاف ساختگرایان که نظام زبان را تعیین کننده ی فرهنگ و معنا می دانند نشان می دهد که چگونه کاربرد زبان یا گفتمان ، همواره با کاربرد قدرت همراه است . نهادها ی اجتماعی در چارچوب گفتمان و از طریق فرایند حفظ برخی امکانات و حذف برخی دیگر ، قدرت خود را مستقر می سازند.

این اثر به گفته برخی صاحب‌نظران بهترین بررسی در اندیشه‌های پرنفوذ و ژرف میشل فوکو است. در این کتاب صرفاً خلاصه‌ای از آثار فوکو داده نمی‌شود بلکه نویسندگان، که از استادان برجسته فلسفه در دانشگاه کالیفرنیا هستند، خود دست به تعبیر و تفسیر و نقد آرای فوکو می‌زنند و آنچه را که به‌ویژه از نظر فلسفی و روش‌شناسی مهم است برجسته می‌سازند.

در کتاب حاضر، پیشینه‌های فلسفی اندیشه فوکو همراه با نوآوری‌های بی‌نظیر وی بررسی می‌شود و پیوند فکری فوکو با نیچه، هایدگر، مرلوپونتی، ویتگنشتاین و برخی دیگر آشکار می‌گردد. فوکو با عرضه دو روش دیرینه‌شناسی دانش و تبارشناسی حقیقت و قدرت، بنیاد آنچه را که تا به امروز علوم اجتماعی خوانده می‌شد درهم ریخته است.

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات