دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

مقدمه ای بر روش تحقیق در علوم اجتماعی

مقدمه ای بر روش تحقیق در علوم اجتماعی

نویسنده: بهروز نبوی
ناشر: کتابخانه فروردین
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 222
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1367 - دوره چاپ: 5

کیفیت : درحد نو ؛ عطف کتاب صحافی مجدد شده است

 

مروری بر کتاب

در این اثر، ضمن مرور بر کلیات، اصول برنامه، عناصر اصلی و طرح‌های تحقیق، تشریح و در پی آن مراحل مختلف تحقیق ذیل موضوعات گوناگون نظیر طرح مسئله، جمع‌آوری اطلاعات، طبقه‌بندی اطلاعات، روابط علت و معلولی، تعیین اعتبار و نقد فرضیه و تهیه گزارش تحقیق بررسی شده است .در پایان ذیل یک نمونه تحقیق نقش آمار در تحقیقات اجتماعی تبیین شده است.

نمونه گیری در علوم اجتماعی همگام با نظرسنجی سیاسی، توسعه یافته است.

مجله آمریکایی لیترری دایجست در سال 1920 اسامی افرادی را از دفترچه های راهنمای تلفن و فهرست اسامی دارندگان خودرو انتخاب و اقدام به ارسال کارت پستالهایی برای آنان نمود. سردبیران این مجله در این کارت پستالها این سؤال را مطرح کرده بودند که از بین دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری به کدام یک رأی خواهید داد.

لیترری دایجست پس از دریافت پاسخها به درستی پیش بینی کرد که چه کسی برنده انتخابات ریاست جمهوری خواهد بود. این مجله در دوره های بعدی انتخابات ریاست جمهوری حجم نظرسنجی خود را گسترش داد و پیش بینیهای آن در انتخابات ریاست جمهوری سالهای 1924، 1928 و 1932 درست از آب در آمد.

در سال 1936، این مجله برای ده میلیون نفر برگه های نظرسنجی فرستاد و دو میلیون پاسخ دریافت کرد. در این نظرسنجی 57 درصد شرکت کنندگان به آلف لندون و 43 درصد به روزولت رأی داده بودند. اما پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، نتایج کاملاً بر عکس بود و روزولت با 61 درصد آرا پیروز شده بود. اشتباه سردبیران لیترری دایجست در چهارچوب نمونه گیری آنها نهفته بود: دارندگان تلفن و مالکان خودروی شخصی. آنها نمونه ای از افراد ثروتمند را انتخاب کرده بودند.

روش نمونه گیری چند مرحله ای ترکیبی از چند روش فوق است که به ترتیب زیر انجام می گیرد:

1ـ نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم:
ابتدا در هر منطقه جمعیت و تعداد خانوارهای ساکن را مشخص می سازیم برای مثال در مناطق 22 گانه تهران جمعیت منطقه، در صد مردان، درصد زنان و تعداد خانوار از اطلاعات مرکز آمار جمع آوری شده است. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم، تعداد نمونه ای را که از هر منطقه مورد نیاز است مشخص می سازیم به طور مثال اگر حجم نمونه کل برابر 1000 باشد از منطقه 1 تهران که 98/3 درصد خانوارهای شهر تهران در آنجا ساکن هستند باید 40 نمونه جمع آوری شود و این فرآیند برای تمام مناطق تکرار می شود.

2ـ خوشه ای:
پس از آنکه حجم نمونه در همه مناطق مشخص شد نقشه این مناطق را تهیه می کنیم و تمام بلوکهای مشخص شده در نقشه یک منطقه را شماره گذاری می کنیم و آنها را به عنوان خوشه در نظر می گیریم به کمک روش نمونه گیری خوشه ای تعدادی از این خوشه ها را به تصادف انتخاب می کنیم .

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات