دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

قبض و بسط تئوریک شریعت ؛ زرکوب

قبض و بسط تئوریک شریعت ؛ زرکوب
درحال حاضر موجود نمی باشد

قبض و بسط تئوریک شریعت

نویسنده: عبدالکریم سروش
ناشر: صراط
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 680
اندازه کتاب: وزیری گالینگور روکشدار - سال انتشار: 1377 - دوره چاپ: 6

کیفیت : درحد نو _ نو ؛ لبه روکش کتاب زدگی و سائیدگی مختصری دارد

 

مروری بر کتاب 

نظریه ی تکامل معرفت دینی

مراد اصلی قبض و بسط تئوریک شریعت نه حل نزاع فقه سنتی و پویاست ، نه مدرنیزه کردن دین ، نه تاویل یا تکمیل شریعت و نسبی کردن یا انکار حقیقت ، بلکه تبیین این معناست که چگونه دین فهمیده می شود و چگونه این فهم ، تحول می پذیرد. و بر آن است که تا راز فهم دین و تحول فهم دینی به دست نیفتد ، کار احیا نیم خام خواهد ماند.

بدین قرار نظریه ی قبض و بسط که در اصل نطریه ی تفسیری معرفت شناختی است به کلام و عرفان و اصول هم متعلق می شود. به کلام تعلق دارد چرا که به دین شناسی متعلق است و آشکار می کند که مفروضات پیشین ما و انتظارات ما از دین و شناخت ما از انسان تا کجا بر درک ما از کتاب و سنت تاثیر می نهد. اصولی است ، چرا که معلوم می کند حاجت فقیه در استنباط ، به کدام علوم است و مفروضات نهان و آشکار او ، چه دخالت پر دامنه ای در انتا و فهم فقهی او دارند و ظاهر می کند که ظهور در گرو چیست و اجتهاد در فروع چرا محتاج اجتهاد در اصول است و فقه تا کجا از کلام مشروب می شود.

عرفانی است چرا که شریعت و طریقت و حقیقت را معنا می کند که سه گونه درک و تلقی از دین اند و هر کدام در خور طایفه ای و فرزند دیدگاهی. و راز نزاع جاودانه ی فیلسوفان و فقیهان و عارفان را نیز به دست می دهد که هر یک با تکیه بر تجارب و اندوخته های پیشین خود ، سه معنا را در دین می دیدند و بر سر آنها با هم چالش می کردند .

در پرتو این نظریه ی تفسیری ، به خوبی دلیل ورود اجتناب ناپذیر محکم و متشابه در کتاب و سنت و از جمله در فقه و بل در تفسیر تاریخ آشکار می شود و از آن بالاتر ، معلوم می شود که چرا احکام و تشابه تحول پذیرند و چنان نیست که آیه ای یا عبارتی همیشه محکم یا برای همیشه متشابه بماند. تفسیر به رای نیز معنای واضحی می یابد و روشن می شود که چرا به دلیل نبودن نظریه ای معرفت شناختی هرچه در تحلیل معنای آن بیشتر سخن گفته اند ، گره را کورتر کرده اند و چرا داشتن چنان نظریه ای حلال مشکلات است. و نیز تبیین می کند که تفسیر بی رای ممکن نیست و سخن در نوع رای است نه در نفی رای. تاویل و تفسیر موضوعی هم در پرتو آن نظریه ، چهره ی روشنی پیدا می کن

فهرست 

مقدمه
بخش اول
فهم دین و کلام جدید
بخش دوم
قبض و بسط تئوریک شریعت
بخش سوم
موانع فهم نظریه تکامل معرفت دینی
موانع فهم نظریه تکامل معرفت
...

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات