دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

طبقات ؛ دو جلدی

طبقات

نویسنده: محمد بن سعد کاتب واقدی
مترجم: محمود مهدوی دامغانی
ناشر: نشر نو
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 965
اندازه کتاب: وزیری گالینگور روکشدار - سال انتشار: 1365 - دوره چاپ: 1 

کمیاب - کیفیت : نو

 

مروری بر کتاب 

این‌ کتاب‌ با سیره پیامبر (ص‌) آغاز مى‌شود و با شرح‌ احوال‌ صحابه‌، عالمان‌ مدینه‌ و دیگر شهرهای‌ حجاز، شام‌ و مصر، کوفه‌، بصره‌، بغداد و برخى‌ دیگر از مراکز علمى‌ آن‌ روزگار ادامه‌ مى‌یابد و با مجلدی‌ در شرح‌ احوال‌ زنان‌ ختم‌ مى‌شود. طبقات‌ را در ضمن‌ مى‌توان‌ گنجینه‌ای‌ در نسب‌شناسى‌ عرب‌ پیش‌ از اسلام‌ دانست‌. ابن‌ سعد در این‌ اثر بزرگ‌ نسب‌ اصحاب‌ و تابعین‌ و دیگر کسان‌ را، از سوی‌ پدر، مادر و خویشاوندان‌ نزدیک‌، به‌ یک‌ فرد شاخص‌ و سرشناس‌ قبیله‌ رسانده‌ است‌ و گاه‌ سلسله‌ انساب‌ یک‌ شخص‌ را به‌ دهها نسل‌ قبل‌ از وی‌ پیوند مى‌دهد. به‌ عنوان‌ مثال‌ اجداد زیدبن‌ حارثه‌ تا ۳۱ نسل‌ِ پیش‌ از او معرفى‌ شده‌ اند ...

تألیف مفصل و کم نظیر ابن سعد، کتاب «الطبقات الکبیر» است. این کتاب با سیره پیامبر اسلام آغاز می‌شود و با شرح احوال صحابه، عالمان مدینه و دیگر شهرهای حجاز، شام و مصر، کوفه، بصره، بغداد و برخی دیگر از مراکز علمی آن روزگار ادامه می‌یابد. طبقات را می‌توان گنجینه‌ای در نسب‌شناسی عرب پیش از اسلام دانست.

مترجم:
طبقات مفصل‌ترین کتابى است که درباره اصحاب و تابعان تا دهه سوم قرن سوم هجرى فراهم آمده و در دست است. تا آنجا که این بنده مى‌داند، طبقات پنج بار تاکنون چاپ و منتشر شده است.

 ١ . چاپ ادوارد سخو و همکارانش در لیدن که در فاصله سالهاى  ١٣٢٢  تا  ١٣۴٧  ق چاپ شده است، این چاپ در نه جلد منتشر شده است و جلد نهم آن فهرست اعلام شخصى و جغرافیایى است، با آنکه هشت نسخه خطى در اختیار داشته‌اند ولى افتادگیهاى آن به ویژه در جلد پنجم چشمگیر است، آن چنان که ریتر و سترستین مقاله‌هایى در این باره نوشته‌اند. دانشمندان دیگرى که در این چاپ با سخو همکارى کرده‌اند عبارتند از، اوژن میتوخ، فریداک شوالى، سترستین، ژولیوس لیپرت، برونومایسنر و کارل بروکلمن. خوشبختانه بخش جا افتاده تابعان مدینه در سال  ١۴٠٣  هجرى به همت «زیاد محمد منصور» در بیروت منتشر شده است، بخش مربوط به احوال حضرت امام حسن (ع) و حضرت امام حسین (ع) را استاد محترم حضرت آقاى سید عبد العزیز طباطبایى در مجله تراثنا منتشر ساخته‌اند، شرح حال حضرت امام حسن در سال  ٧١  صفحه در شماره  ١١ ، سال سوم، ربیع الثانى  ١۴٠٨  هجرى، و شرح حال حضرت امام حسین در شماره  ١٠ ، همان سال و نیز به صورت مستقل در  ١٢٠  صفحه در محرم  ١۴١۵  منتشر شده است. 

استاد محترم احادیث را از منابع مختلف استخراج کرده‌اند و نمونه‌یى پسندیده از چاپ نسخه‌هاى خطى فراهم آورده‌اند، خداوند توفیق ایشان را مستدام بدارد. در جلد پنجم طبقات شرح حال هر دو امام بزرگوار بر همین منوال ترجمه و افزوده خواهد شد. دخویه هم در چند مقاله نظراتى اصلاحى درباره این چاپ اظهار داشته است، با این همه تردید نیست که فضل تقدم در چاپ و نشر این کتاب ارزنده براى ادوارد سخو و همکارانش محفوظ است و کوشش آنان در خور ستایش. در این چاپ شرح حال برخى از راویان آمده است که تاریخ مرگ آنان پس از تاریخ مرگ محمد بن سعد است و نشان دهنده این است که وسیله برخى از شاگردان ابن سعد تنظیم و بر کتاب افزوده شده است.

از جمله شرح حال شریح بن یونس مرو رودى که تاریخ در گذشت او هفت روز باقى مانده از ربیع الاول سال  ٢٣۵  هجرى است، و اسماعیل بن ابراهیم بن بسام که در بغداد به روز پنجم محرم  ٢٣۶  در گذشته است، و ابو معمر اسماعیل بن ابراهیم هروى در گذشته جمادى الاولى  ٢٣۶ ، و ابراهیم بن محمد بن عرعره در گذشته به سال  ٢٣١ ، و محمد بن حاتم بن میمون مروزى در گذشته به روز پنجشنبه چهار روز باقى مانده از ذى حجه  ٢٣۵  و شرح حال مختصرى از خود محمد بن سعد و دیگران. به احتمال نزدیک به یقین این فزونیها را حسین بن فهم در گذشته به سال  ٢٨٩  هجرى، یا حارث بن ابى اسامه در گذشتۀ  ٢٨٢  هجرى، یا ابن ابى الدنیا در گذشته به سال  ٢٨١  هجرى بر آن افزوده‌اند.

فهرست 

جلد اول : سیره نبوی
جلد دوم : بخشی از سیره نبوی

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات