دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

سیاست و خردمندی

سیاست و خردمندی 

نویسنده: علی شریعتمداری
به کوشش: علی محمد گودرزی

ناشر: امیر کبیر
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 180
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1388 - دوره چاپ: 1

 

مروری بر کتاب

مصور

خاطرات تاریخی - سیاسی دکتر علی شریعتمداری

کتاب «سیاست و خردمندی» تأمل و نگاهی ژرف به زندگی سیاسی ـ اجتماعی و خاطرات مبارزاتی دکتر علی شریعتمداری، استاد صاحب‌نام و باسابقه دانشگاه است. در خلال مرور یادها و خاطرات این استاد با گوشه‌هایی از رویدادهای سیاسی ایران آشنا می‌شویم که در بستر تاریخ این سرزمین پدید آمدند. بررسی رویدادها و جریان‏های سیاسی نیم قرن اخیر و ترسیم روشن و مستندی از زوایای پنهان تاریخ معاصر ایران، به ویژه دوران 25 ساله بین کودتای 28 مرداد 1332 و پیروزی انقلاب اسلامی یک ضرورت مهم فرهنگی اجتماعی است که این کتاب با نیم‌نگاهی به این تاریخ، آن را در قالب خاطرات دکتر علی شریعتمداری، مرور می‌کند.

 دکتر علی شریعتمداری از اساتید صاحب نام و با سابقه دانشگاه است. او که در سال 1302 خورشیدی در شیراز متولد شد، در سال 1332 در رشته فلسفه و علوم تربیتی در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران فارغ‏التحصیل گردید و شش سال بعد، از دانشگاه «تنسی» در آمریکا، موفق به اخذ درجه دکتری در همین رشته شد. در بیان خاطره‌ای از محدود کردن سخنرانی‌های وی از زبان خویش آمده است: «قرار بود استادان دانشگاه، رئیسی از میان خود برای جامعه استادان انتخاب کنند. قبل از این انتخاب، مسئله تشکیل حزب رستاخیز شاه مطرح شد و به طور کلی در دانشگاه‌ها از استادان امضا گرفتند که آمادگی خود را برای عضویت در حزب اعلام کنند. در آن موقع من سرپرست دانشکده علوم تربیتی بودم.

علت این انتصاب هم این بود که خواهر وزیر علوم، رئیس دانشکده شده بود و برای من یک درس، آن هم درس اختیاری، گذارده بود و نسبت به دانشجویان سختگیری می‌کرد. بچه‌ها در محوطه دانشگاه می‌خواستند او را زیر ماشین کنند که رئیس دانشگاه به بهانه اعزام به خارج او را از دانشگاه به تهران فرستاده و موقتاً سرپرستی دانشکده را به عهده من گذاردند. در موقع تشکیل حزب رستاخیز همه دانشکده‌ها اعلام آمادگی برای عضویت در حزب کردند، به جز دانشکده علوم تربیتی که سرپرستی آن به عهده من بود. جریان در دانشگاه و شهر و حتی تهران منعکس شد، نامه‌ای از سازمان امنیت تهران آمد که گزارش شده فلان کس مخالفت کرده، مراتب را گزارش کنید تا اقدامات لازم در مورد وی انجام شود.»

وی خاطره خود را از ایام چنین می‏گوید:د«در سال‏های 1325 و 1326 در شیراز، انجمن پیروان اسلام را تشکیل دادم و در دانشسرای مقدماتی، مراقب شبانه بودم که معمولاً شاگردانم در فعالیت‏های دینی ما شرکت می‏کردند، من در فسا، جهرم، استهبان و دیگر شهرهای استان فارس فعالیت سیاسی و فرهنگی داشتم و سخنرانی هم می‏کردم. سال 1328 در شهرستان فسا، چند ماهی پس از واقعه ترور شاه، در دفتر روزنامـه پارس شیراز، به اتهام شرکت در سوءقصد علیه شاه، دادگاه نظامی مرا احضار کرد.

بعد به فسا رفته و خود را معرفی نمودم. آن زمان پادگان به جهرم منتقل شده بود؛ به آنجا رفتم که اعلام کردند، حکومت نظامی لغو شده و سرانجام مخفیانه به شیراز آمدم. نکته جالب توجه این که در واقع سخنرانی‏های من هیچ ارتباطی با ترور شاه نداشت. این اتهام، صرفاً نوعی بهانه بود که مانع فعالیت‏های بنده شود. بعد از این وقایع به تهران آمدم. در آن زمان آیت ا... کاشانی را به اتهام دست داشتن در ترور شاه به لبنان تبعید کرده بودند و من در جلسات طرفداران ایشان شرکت می‏کردم....

فهرست

حزب توده، ملی‌ها و گرایش اسلامی
پیدایش جبهه ملی و نقش آیت‌الله کاشانی
اختلاف جناح‌های نهضت کودتای 28مرداد و تشکیل نهضت مقاومت ملی
نهضت مقاومت ملی و فعالیت در دانشگاه شیراز و اصفهان
پس از پیروزی انقلاب اسلامی
استمرار فعالیت‌های فرهنگی و سیاسی تا پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی
انقلاب اسلامی و احیای ارزش‌های انسانی

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات