دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

سلوک الملوک

سلوک الملوک

نویسنده: فضل الله روزبهان خنجحی اصفهانی
ناشر: خوارزمی
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 516
اندازه کتاب: وزیری گالینگور روکشدار - سال انتشار: 1362 - دوره چاپ: 1

کمیاب - کیفیت : 

 

مروری بر کتاب

«سلوک الملوک» کتابى است به زبان فارسى از فضل ‏الله بن روزبهان خنجى اصفهانى(متوفاى  ٩٢٧ ق)، فقیه، متکلم و مورخ اهل سنت که در روزگار خود به «خواجه ملا» و «خواجه مولانا» شهرت داشت.

به نظر می رسد که فضل الله در بیستم ذى الحجه  ٩١٩ ق مقدمه کتاب را آغاز کرده و در آخر ربیع الاول  ٩٢٠ ق آن را به پایان رسانیده؛ یعنى یکصد روز تمام صرف گردآوردن کتاب شده است و انصافاً انجام چنین کارى در آن مدت کوتاه گواهى حضور ذهن و آمادگى فکر و تسلط و احاطه مولف بر مسائل فقهى مى‏باشد.

کتاب مشتمل بر یک مقدمه به قلم مصحح، آقاى محمد على موحد، یک دیباچه و یک مقدمه به خامه مولف و پانزده باب است که هریک به فصل‏ هایى تقسیم مى‏ شود. انگیزه مولف از نگارش این کتاب راهنمایى و ارشاد عبیدالله خان ازبک به اقامه یک دولت اسلامى و تطبیق حکومت با موازین شرعى بوده است.فضل الله در سلوک الملوک اساس و قواعد یک حکومت اسلامی را طرح ریزی می‌کند و نظامات مقرر در چنان حکومتی را ارائه می‌دهد.

باب اول کتاب بحث از مناصب عمده حکومت را که وجود آنها برای اجرای احکام شرع ضروری تشخیص داده می‌شود مورد نظر قرار داده است. در این قسمت معنی امامت، طرز تعیین و اختیارات و وظائف و ارکان حکومت از امام و سلطان و وزیر و امیر تا شیخ الاسلام و مفتی و قاضی و مجتهد تشریح گردیده است. آنگاه اختیارات و وظایف که در زبان فقهای اسلام از آن تعبیر به « ولایت » می‌شود گاهی ناظر بر جان مردم است و گاهی ناظر بر دارائی آنها و گاهی در مسائلی است که هم جان و هم مال مردم را در حوزه تاثیر خود قرار می‌دهد.

اما ولایت امام در ارتباط با جوامع غیراسلامی نیز بر دو بخش تقسیم میشود: در یک بخش روابط حکومت اسلامی با کفار، در حال جنگ مورد بحث قرار می‌گیرد و در بخش دیگر از روابط مسلمانان با دیگران در زمان صلح بحث می‌کند. اما در این میان مشکل دیگری نیز هست، مشکل گروه‌های از مسلمانان که بر امام می‌شورند و «باغی» می‌شوند. پس احکام مربوط به باغیان را نیز در بابی جداگانه باید مورد بحث قرارداد. محقق نسخه حاضر در برنامه برای تسهیل آشنایی خوانندگان با این تقسیمات نمودار آن را ترسیم و در مقدمه‌ای که بر کتاب نگاشته درج نموده است.

در این تقسیم بندی بحث از سازمانها و نهادهای حکومتی و بیان وظایف و اختیارات هر یک از امام و امیر و وزیر تا قاضی و محتسب تقریبا دو پنجم کتاب را شامل می‌شود که از ابتدای مقدمه تا پایان باب چهارم را فرامی گیرد و پس از آن بیشترین صفحات کتاب به بحث از مسائل مالی اختصاص یافته که سه باب پنجم و ششم و هفتم را مشتمل می‌شود لیکن در نظری دقیق تر باید قسمتی از مباحث مربوط به جزیه و غنیمت و خمس و غیره نیز که جزو منابع مالی حکومت اسلامی تلقی می‌شود در این قسمت به حساب آید و بدین ترتیب نزدیک به دو پنجم دیگر از کتاب را بحث از مسائل مالی فرامی گیرد و فقط کمی بیش از یک پنجم آن برای مباحث دیگر از قبیل احکام جزایی و غیره باقی می‌ماند.

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات