دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

تاریخ نهضتهای فکری ایرانیان ؛ از مولوی تا جامی ؛ دو جلدی

تاریخ نهضت های فکری ایرانیان

نویسنده: عبدالرفیع حقیقت
ناشر: شرکت مولفان و مترجمان ایران
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 1102
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1361 - دوره چاپ: 1

کمیاب - کیفیت : در حد نو ~ نو

 

مروری بر کتاب

از مولوی تا جامی

«تاریخ نهضت‌های فکری ایرانیان» آمیزه‌ای از گزارشهای تاریخی و انگیزه‌های اجتماعی است. بررسی مقدمات سقوط دولت هخامنشی تا سقوط دولت ساسانی به‌ دست اعراب مسلمان و نهضت‌های استقلال‌طلبی ایرانیان و در کنار این جریان اصلی، نگرشی بر سیر افکار و نقش اندیشمندان ایران و تأثیر آنها در فرهنگ اقوام مهاجم، اثر حاضر را وزن می‌بخشد.

... با در نظر گرفتن برخورد‌ها و تضادهای مداوم سیاسی و فکری ایرانیان با اقوام مختلف دنیا به ویژه یونانیان، رومیان، تازیان، ترکان، مغولان، عثمانیان و سرانجام اروپاییان، فصل نهضت‌های فکری و جنبش‌های سری یکی از مهمترین، دل انگیزترین، عبرت انگیزترین و درعین حال پیچیده‌ترین فصول تاریخ اجتماعی ایران به‌شمار می‌رود که تحقیق در آن مستلزم صبر و حوصله، موشکافی و دقت و توجه عمیق و خاصی است که با مراجعه به متون مختلف و تلخیص و تلفیق و استنتاج واقعی و اثبات آن با مدارک و شواهد قابل قبول باید انجام پذیرد...

زمینه وسیعی که مؤلف محترم به بررسی و کاوش در انگیزه‌های مذهبی و دینی و ماهیت نقش آنها و نیز واکنش ایرانیان در برابر این جریانها اختصاص داده، نشانه توجه به آثار و جریانهایی است که هنوز با اندیشه و زندگی و خصایل ملی وقومی ما در آمیخته و لاجرم در تاریخ اجتماعی ما نقش حساس و مهمی داشته است.

در مقدمه شادروان عبدالرحمن پارسا تویسرکانی بر این کتاب آمده است: «تألیف این کتاب که در نوع خود بی‌سابقه است، می‌تواند منشأ نهضتی فکری برای کسانی که از گذشته خود بی‌اطلاع یا به آن بی‌اعتنا هستند، ‌باشد. مؤلف فاضل کتاب تاریخ نهضت‌های فکری ایرانیان تشکیل و سقوط دولتها را از پادشاهی هخامنشی تا زمان‌ ما و ظهور مخالفان حکومتها و همچنین ظهور آیینها و مذاهب مختلف از قبیل مذهب مهر، زردشت، یهود، مسیح، مانی، مزدک تا دین اسلام بررسی نموده و همچنین در پیدایش فرقه‌ها از خرمیه و شعوبیه وراوندیه و مقنعی‌ها و قرامطه و اسماعیلیه و باطنیه و معتزله و تصوف و غیره، غور و استقصا کرده‌اند و در طی آن مبارزات و فداکاریها و از خودگذشتگی‌هایی که امثال صفاریان، آل زیاره، آل‌بویه و ابن مقفع و نوبختی‌ها و برمکی‌ها و بابک خرمدین و افشین ومازیار و سران صوفیه در متزلزل کردن حکمرانی تازیان نموده‌اند، و نیز هدف اصلی ایرانیان از طرفداری علویان را تشریح و نتیجه‌گیری که از همه این وقایع کرده‌اند، همان وجود اصالت فکر میهن‌خواهی ایرانیان در حفظ آب و خاک خود و طرد بیگانگان بوده است.

در این کتاب از تأسیس مدارس به ‌دست ایرانیان در مراکز مختلف و تأثیر آن در افکار عمومی مانند تأسیس بیت‌الحکمه و مدرسه نظامیه و مانند آن و ظهور حماسه‌سرایان و قصیده‌گویانی چون فردوسی و دیگر شاعران دربار غزنوی و سلجوقی که همه در اندیشه نشان دادن عظمت ایران و ایرانی و تحقیر اقوامی که به ایران تاخته‌اند، بحثهای کافی و جامع شده است.»

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات