دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

تاریخ فیروزشاهی

تاریخ فیروزشاهی

نویسنده: شمس سراج عفیف
تصحیح: ولایت حسین
مقدمه و فهرست: محمدرضا نصیری

ناشر: اساطیر
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 540
اندازه کتاب: وزیری گالینگور - سال انتشار: 1385 - دوره چاپ: 1

 

مروری بر کتاب

این اثر شرح وقایع عصر "غیاث‌الدین فیروزشاه تغلق" (709 780) از پادشاهان هند است که مؤلف آن را از جلوس سلطان غیاث‌الدین آغاز کرده و تا پایان سال ششم از جلوس وی نوشته است. بدین سان، از احوال سلطان فیروز شاه در دیباچه‌ی ذکر سلطان یکصد و یک مقدمه اختیار کرده و از جلوس تا ششم سال، یازده مقدمه نوشته است. شمس عفیف آن نود مقدمه‌ی باقی مانده را بر پنج قسم و هر قسم را بر هجده مقاله تقسیم نموده و تاریخ خود را در سال 801 ه . ق به پایان رسانیده است.

یادآور می‌شود: حضور وی در دربار فیروزشاهی به وی این امکان را داده که با بزرگان قوم و رجال دولت در حشر و نشر باشد و اطلاعات تاریخی را از آنان کسب کند و به همین مناسبت از اشخاصی که از حوادث روز و یا وقایع تاریخی گذشته آگاهی داشته‌اند در جای جای کتاب با ذکر عباراتی چون "راویان شریف بر این مورخ ضعیف"، "چنین گویند گویندگان صادق و اخبارکنندگان مدقق" و "از زبان والد بزرگوار خود شنید"، به درستی مطالب خود صحه می‌گذارد.

عفیف موفقیت‌های فیروزشاه را به اراده‌ی خداوند نسبت می‌دهد. با مطالعه‌ی این اثر می‌توان به وضع سیاسی، اقتصادی و اجتماعی عصر فیروزشاه پی برد. در این اثر البته اشاره به گرانی، قحطی، گرسنگی، و برهنگی کوتاه و گذراست اما می‌تواند در بررسی مسائل اجتماعی آن دوران مورد توجه قرار گیرد.

...غیاث‌الدین تغلق اولین سلطان این سلسله بود. درباره چگونگی به قدرت رسیدن او دو روایت وجود دارد: به گفته هندوشاه، وی ابتدا در خدمت ناصرالدین خسروشاه ، از سلاطین خَلجی هند، بود و پس از کشتن قاتلان خسروشاه، در ۷۲۰ بر تخت سلطنت دهلی نشست و به روایت دوم بنیان‌گذار این سلسله، غیاث‌الدین تغلق (سل‌ ۷۲۰-۷۲۵ق/۱۳۲۰-۱۳۲۵م) فرزند تغلق خان و متعلق به یکی از قبایل ترک ساکن نواحی مرزی شبه قاره هند و آسیای مرکزی بود.

تغلق‌خان پس از مهاجرت به هند، به خدمت سلطان غیاث‌الدین بَلْبَن (سل‌ ۶۶۴-۶۸۶ق/۱۲۶۶-۱۲۸۷م) درآمد و همان‌جا ماند. چون به اقرب احتمال مادر غیاث‌الدین از هندوهای طایفه جات (یا جاط، جط، جَت) بود به نظر می‌رسد که وی در همین دیار زاده شد و رشد کرد، ابتدا در خدمت تجار این منطقه بود و سپس در زمان علاءالدین محمدشاه (متوفی ۷۱۵)، امیر سند، به خدمت برادر او (اُولوْخان) در آمد. پس از چندی امیر سپاه شد و به گفته خودش چون بارها با تاتارها جنگیده بود «غازی ملک» لقب گرفت. آنگاه به خدمت امیرقطب الدین مبارک‌شاه (متوفی ۷۲۰)، امیر خلجی، در آمد و به فرمان او حاکم شهر دبال پور شد و پسر بزرگ خود، محمد جَونَه غیاث الدین الغ خان را امیر سپاهش کرد...

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات