دسته بندی کتاب ها
سبد خرید شما

باستان شناسی و تاریخ بلوچستان

باستان شناسی و تاریخ بلوچستان

نویسنده: سیدمنصور سیدسجادی
ناشر: سازمان میراث فرهنگی کشور
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 440
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1374 - دوره چاپ: 1

کمیاب - کیفیت : لبه جلد و حدود 120 صفحه کتاب رد زردی دارد

 

مروری بر کتاب

مصور

هشت گفتار

گرچه نزدیک به یک سده از نخستین کاوش های باستان شناختی در سیستان و بلوچستان گذشته، اما داده های باستان شناختی از این منطقه در مقایسه با سایر مناطق ایران و مناطق همجوار، همچنان بر پژوهش های چند دهه ی گذشته استوار است. این کتاب حاصل مطالعات میدانی و کتابخانه ای مؤلف آن درباره ی تاریخ بلوچستان و کاوش های پیوسته ی او در شهر سوخته ی سیستان است؛ تحقیقاتی که به پیش از دهه ی هفتاد و سال های پس از آن باز می گردد. این کتاب بازخوانی دو متن تاریخی درباره ی جغرافیا و تاریخ بلوچستان را نیز در بردارد.

سرزمینی که تاریخ ان دراین  کتاب به نظر خوانندگان می رسد ،سرزمینی است که هزاران سال مهد ابادانی ونعمت وتوانایی وقدرت بوده است.اینجا یازدهمین جائی است که اهورامزدا ،آن را به بهترین وضعی بیافرید وپادشاه آنجا را از فر ایزدی برخوردار کرد.زرتشت-پیامبر ایران-دراینجا به گشتاسب پسر لهراسب پناه برد ودین بهی او ازاینجا سراسر ایران زمین را فرا گرفت.

رودهیرمند زندگی بخش،با شکوه تمام دراین خاک جریان دارد وهامون مقدس دراینجا واز کوهی که سراز این دریا براورده است،موعود نجات دهنده ایرانیان روزی برپا خواهد خواست.این خاک زادگاه ومحل پرورش رستم دستان است وشاهد جنگهائی چون جنگ اذربانو وآذرگشسب-دختران رستم-با بهمن بوده است...اینجا مهد داستانهای ملی ایران ومیدان جنگهای پهلوانان ورادمردان ایرانی است.کدام ایرانی است که شاهنامه را بخواندوبه دلیران وازاد مردان این سرزمین ننازد..

ریشه معتقدات دینی پدران ما وشاخ وبرگ افکار واندیشه های خودماازآب هیرمند سیراب شده است.همبستگی ما با این قسمت از خاک ایران بیش از آنست که بتوان دراین مقدمه به شرح ان پرداخت.احیاالملوک درسه فصل،یک مقدمه ویک خاتمه چهره بسته است.

در میان اشیای پیدا شده در قبرهای شهر سوخته تعدادی مهر به شکل های مختلف، مسطح و استوانه ای دیده شده اند. بیشتر مهرهای به دست آمده از شهر سوخته از نوع مهرهای مسطح هستند که از سنگ و به خصوص سنگ صابون ساخته شده اند. تعداد اشیای فلزی و استخوانی قبرهای شهر سوخته نسبت به اشیای سفالی و سنگی کم تر است. بسیاری از اشیای فلزی کوچک کاملا اکسیده شده و از بین رفته اند. در میان اشیای قبرهای شهر سوخته، برخلاف گورستان شهداد، هیچ ظرف فلزی پیدا نشده بلکه اشیای فلزی این گورها عبارتند از سنجاق، میله، آینه و اشیای کوچک دیگر.

در یکی از قبرها دو نمونه سمبه دیده شده و در گور دیگری دو کارد یا خنجر در کنار سینه مدفون وجود داشته و بالاخره در مورد دیگری، یک خنجر کنار دست مدفون کار گذاشته شده است. این مورد آخری از موارد استثنایی به شمار می رود زیرا در شهر سوخته اصولا اسلحه و ابزار کشتار بسیار به ندرت و کم دیده شده است.

برخی اشیایی که به شکل میله های مفتولی هستند می توانند میله های بافتنی و ریسندگی باشند که یک نمونه چوبی آن ها در بخش بناهای یادمانی پیدا شده است. اشیای استخوانی نیز نادر هستند. یک نمونه جالب توجه، قلمی از استخوان پای پرنده (و احتمالا درنا) که در یکی از قبرهای دو قسمتی پیدا شده است. برخی اشیای زینتی چون مهره های ساخته شده از سنگ های نیمه گران بها نیز در قبرها دیده شده اند. این مهره ها گاهی جنبه آئینی داشته اند."


فهرست

 جغرافیا‌ی بلوچستا‌ن‌ به‌ روایت‌ میرزا مهدی خا‌ن‌ سرتیپ‌ مهندس‌، برگرفته‌ از جلد یکم‌ مرآت‌البلدان‌ اعتما‌دالسلطنه‌
تا‌ریخ‌ بلوچستا‌ن‌ به‌ روایت‌ آریا‌ن‌، از زبا‌ن‌ نتا‌رک‌ برگرفته‌ از مرآت‌البلدان‌
بلوچستا‌ن‌ از آغا‌ز تا‌ اسلام‌
فرهنگها‌ی نا‌شنا‌خته‌ء نیمه‌ء شرقی‌ فلات‌ ایران‌، نمونه‌ شهر سوخته‌، سیستا‌ن‌

هر و شهرنشینی‌ در نیمه‌ شرقی‌ فلات‌ ایران‌، نمونه‌: شهر سوخته‌
اهمیت‌ کا‌ریز در تولید و توزیع‌ آب‌ در سیستا‌ن‌ و بلوچستا‌ن‌
تا‌ریخ‌ قوم‌ کوچ‌ در دوران‌ اسلامی‌
یا‌دداشتی‌ کوتا‌ه‌ برفراز و نشیب‌ تیس‌ در طول‌ تا‌ریخ‌

نوشتن نظر

لطفا برای ثبت نظر وارد حساب خود شده یا ثبت نام نمایید.

کتاب مورد نظر در حال حاضر موجود نیست . اطلاعات خود را وارد فرم زیر نمایید تا زمانی که کتاب موجود شد به شما اطلاع داده شود

نام
ایمیل
موبایل
توضیحات