
- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 111593 - 49/2
- وزن: 0.90kg
- UPC: 50
گذرگاه های تاریخ
نویسنده: ایگور ام . دیاکونف
مترجم: مهدی حقیقت خواه
ناشر: ققنوس
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 502
اندازه کتاب: وزیری سلفون - سال انتشار: 1380 - دوره چاپ: 1
کیفیت : در حد نو ؛ جلد و عطف کتاب کمی زدگی و پارگی دارد.
مروری بر کتاب
گذرگاههای تاریخ طرح کلی فرایندهای تاریخ را از دوره دیرینه سنگی تا به امروز پی میگیرد و برداشتی کلی، موجز، بیهمتا و خواندنی از سراسر تاریخ انسان و قوانین حاکم بر آن به دست میدهد. این کتاب پژوهشی گسترده و بلندپروازانه است که نظریه تحول اجتماعی مارکس را پایه راهجوییهای تازه خود قرار میدهد.
اما پروفسور دیاکونف پنج مرحله تحولی مارکس را به هشت مرحله گسترش داده است. از آن گذشته و برخلاف مارکس، پروفسور دیاکونف نمیپذیرد کهگذار ما از یک مرحله به مرحله بعدی با ستیزه و انقلاب اجتماعی مشخص میشود و بر آن است که این گذارها گاهی با مسالمت و آرامش انجام میپذیرد. توجه پروفسور دیاکونف تنها به ابعاد اقتصادی و اقتصادی ـ اجتماعی تحول محدود نمیماند، بلکه عوامل قومی، فرهنگی، مذهبی و نظامی ـ فنآورانهای را نیز که طی قرنها دوام آورده است به تفصیل میکاود.
پروفسور دیاکونف همچنین این نظر را نمیپذیرد که تحول اجتماعی حتماً و الزاماً نشانه پیشرفت است و نشان میدهد که چگونه «هر پیشرفتی در عین حال یک پسرفت است.» سرانجام کتاب با ارایه چشماندازی از آینده انسان پایان مییابد و نتیجهگیری در این باره را که آینده چه در بر خواهد داشت به خواننده وامیگذارد.
خواننده همچنان که همراه کتاب از مراحل گوناگون تاریخی میگذرد، با پژوهشی سترگ و تأملبرانگیز از فرایند تاریخ نوع انسان مواجه میشود که پس از توینبی مهمترین اثر تاریخی هوشمندانه جهان به شمار میآید. ایگور ام. دیاکونف استاد ممتاز موسسه شرِشناسی دانشگاه سن پترزبورگ و صاحب تألیفات عالمانه بسیاری از جمله تاریخ ماد، دوره سه جلدی تاریخ جهان باستان (١٩٨٩)، که او سرویراستار آن بود، و اسطورههای باستانی شرِ و غرب (١٩٩٣) است.
موضوعی که از دیرباز ذهن تاریخپژوهان را به خود مشغول داشته این بوده که آیا، همانگونه که در عرصه طبیعت و پدیدهها و فرایندهای طبیعی قوانین خاصی حکمفرماست و شناخت آنها به انسان در بهرهبرداری هرچه گستردهتر از طبیعت کمک کرده است، در تاریخ انسان و فرایندهای اجتماعی آن نیز قانونمندی خاصی را میتوان کشف کرد که به کمک آن بتوان رخدادهای به ظاهر پراکنده و تصادفی تاریخ را در پیوند با یکدیگر تبیین کرد؟ در پاسخ مثبت به این پرسش، پژوهندگان اندیشمند هر یک به نوعی کوشیدهاند فرایند تاریخ را تبیین کنند.
دیاکونف فرایند تاریخ انسان را از ابتدا تا به امروز به هشت مرحله تقسیم میکند: نخستین، اشتراکی نخستین، باستانی اولیه یا اشتراکی، باستانی پسین یا امپراتوری، قرون وسطی، استبدادی پایدار پساقرون وسطی، سرمایهداری، و پساسرمایهداری؛ و برای این تقسیمبندی خود دلایل قانع کنندهای ارایه مینماید. برداشت کلی دیاکونف از تاریخ انسان بر خصلت آفرینندگی انسان مبتنی است که در دو عرصه اندیشه و فنآوری نمود و ظهور مییابد و به صورت قانونمندیهایی بر دو حوزه اجتماعی ـ روانشناختی و اجتماعی ـ اقتصادی مستولی میگردد.