
- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 45076 - 59/1
- وزن: 0.30kg
- UPC: 15
منشور آتن
نویسنده و مترجم: محمدمنصور فلامکی
ناشر: دانشگاه تهران
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 194
اندازه کتاب: خشتی - سال انتشار: 1355 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
منشور آتن ؛ نام منشوری است که نتایج کلی گردهمایی پنجمین کنگرهٔ جهانی معماران مدرن با تجدید نظر در ۱۹۱۴ با نام مستعار و در ۱۹۴۳ به چاپ رسید. در چهارمین کنگره جهانی معماران مدرن به سال ۱۹۳۳ که در طول سفر بین مارسی و آتن در کشتی پاتریس دو برگزار شد، سازمان سیام رسیدگی به ۳۳ شهر مهم را بر عهده گرفت و در نتیجه کنگرهٔ پنجم، برنامه ریزی شد که به موضوع شهر عملکردی مربوط میشد (که دو سال پیش در گردهم آیی برلین تعریف شده بود) و به طور کلی اصول آن گردهمایی بر مبنای عقاید لوکوربوزیه تدوین شد که نتایج کلی آن گردهمایی با تجدید نظر در ۱۹۱۴ با نام مستعار و در ۱۹۴۳ به عنوان کتاب منشور آتن به چاپ رسید.
اصول کلی آن، شامل توزیع و تنظیم چهار عملکردی شهر بود (اسکان، کار، اوقات فراغت و ترافیک) که مدرنیسم طراحی شهری را در یک فرمول ساده و موجز قابل درک و بحث انگیز تشریح مینمود. بخش نخست: منشورآتن، خاستگاه ها و تجربه های شهرساختی، تا دهه هشتم سده بیستم
چارلز ادوارد ژنر معروف به لوکوربوزیه در شهر لاشو دوفن سوئیس در سال 1887 م . متولد شد . او به عنوان یک گراورکار ( سازنده قالب ساعت ) آموزش دید و در سن پانزده سالگی جایزه ای در نمایشگاه 1902 م . تورین به خود اختصاص داد .
ساختمانهای کلبه مانند در اوائل جوانی خود ( بیست سالگی ) در سوئیس طراحی کرد . یکی از خصوصیات بارز این کلبه ها تاثیر هنر جدید است که در آن تزئینات را به مثابه سنت و گذشته معماری سوئیس به کار برد .
لوکوربوزیه در سالهای اولیه شکل گیری آثارش به یک ایده آلیست شباهت بیشتری دارد و برای او هندسه یک الگوی سمبلیک است . لوکوربوزیه در این دوران شروع به مطالعه آثار نیچه و برای او هنرمند فردی در تماس با یک نظم عالی تر است ، نظمی که موجب ایجاد اشکالی می شود که دنیایی را تحت سلطه خود در می آورد .
موضوع نقاشیهایی که لوکوربوزیه به نام سبک P urism ( پوریسم ) می کشید اشیایی همچون گیتار ، بطری و لوله بود . ( دیدگاه پوریسم یک نوع افلاطون گرایی خاص بود . در این دیدگاه خطوط بیرونی بطری و گیتار در حد اشکال هندسی تنزل داده شده است و در موازات سطوح تصویر ترسیم شده اند ، خطوط بیرونی و رنگها متمایز و شاداب بوده ، تنش و کشش عینی آن با به هم غلتیدن ابهامات فضایی اصول کوبیست ، در قبال منازل متفاوت از یک شی در آن به نظم کشیده شده است .
او در سن 24 سالگی در دفتر آگوست پره کار کرد و خواص بتن را آموخت . مدتی به برلین رفت و در دفتر پیتر بهرنس مشغول کار شد .Peter Behrens ( 1868-1940) پدر معماری مدرن . اوسالها بعد در آلمان تحت تاثیر ورک و کارهای والتر گروپیوس بود . در این برداشت او تحت تاثیر مصالح معماری از جمله شیشه و ورقهای فلزی بود و شروع به برداشت این نیازدر تلفیق میان هنر و ماشین نمود .
تاثیر بعدی که در آثار لوکوربوزیه مشاهده می شود مربوط به مسافرتها و اسکیسهای او از مساجد استامبول ، ساختمانهای یونان ،کشورها حوزه مدیترانه و خاور دور است . اما بیشترین تاثیر گذاری بواسطه آکروپلیس در آتن است . وی همه روزه به مدت یک ماه از پارتنون دیدن کرد . گاها هر بار ساعتها وقت خود را صرف اسکیس از زوایای مختلف آن می کرد و همین بود که بعدها پارتنون رابا یک ماشین مقایسه می نمود .
اولین ساختمانی که طراحی کرد خانه D omino بود در سال 1915 ، نشان دادن اسکلت یک ساختمان با بتن مسلح است .
در سال 1923 تفکرات تئوری خود را در کتاب " به سوی یک معماری " بیان می کند . او تکنیک و هنر را دو ارزش هم ردیف با هم تعریف می کند . نظریات لوکوربوزیه بدین شرح است :
1- معماری باید تحت کنترل ترسیمات نظم دهنده هندسی قرار گیرد .
2- عناصر معماری جدید را می توان در تولید صنعتی ، کشتی و هواپیما باز شناخت .
3- ابزار معماری جدید روابطی هستند که به مصالح خام ارزش می دهند . ظاهر ساختمان به صورت انعکاس داخل آن و تناسبات و عناصر نما به عنوان پدیده های خالص ذهنی .
4- خانه باید مانند ماشین سری وار ساخته شود .
5- تغییرات شرایط اقتصادی و فنی ، الزاما انقلابی در معماری پدید آورد .
فهرست
1- فضای پیشین اروپا
2- نگاهی به عوامل موثر
3- شخصیت ها و گرایش ها
4- شالوده و ایده های منشورآتن
5- این سوی منشور آتن
بخش دوم: منشورآتن، رویدادها و پدیده های شهری به روزهای پایانی هفتاد سال بعد به روزهای پایانی هفتاد سال بعد
به روزهای پایانی هفتاد سال بعد
1- در نگاهی دوباره به منشورآتن
2- نهضت معماری مدرن و تدبیربرای سکونت
3- اولین فردا ی منشور آتن
4- جایگاه نظریه هاو تجربه های شهرساختی متخصصان
اول- گسستگی یا انفصال مفهومی میان منشور و تجربه های شهرساختی ایران
دوم- گسستگی ابزاری- کاربردی میان منشور و تجربه های شهرساختی ایران
یادداشتی برای بست نوشتار
الف- نیاز به قانون شهرسازی درایران
ب- نیاز به طرح آمایش سرزمین کشور
پ- نیاز به تدوینی مدرن در بینش شهری در ایران
گفتاری در مقدمه از ژان ژیراردو
گفتاری درمقدمه
بخش اول
ملاحظات عمومی
شهر و منطقه آن
بخش دوم
وضع موجود شهرها با انتقادات وراه حل ها
1- سکونت
ملاحضات
می بایست بخواهیم
2- وقت آزاد
ملاحظات
می بایست بخواهیم
3- کار
ملاحظات
می بایست بخواهیم
4- ارتباطات
5- میراث تاریخی شهرها
بخش سوم
نتیجه گیری
نکات دکترینی
سیام
یادداشت هایی درباره کنگره های بین المللی معماری مدرن
اظهارنامه سارراز
اقتصاد عمومی
شهرسازی
معماری وافکار عمومی
معماری و دولت
در بستر نهضت معماری مدرن