
- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 147234 - 67/4
- وزن: 0.30kg
شرح قصیده ترسائیه خاقانی
نویسنده: ولادیمیر مینورسکی
ترجمه و تعلیقات : عبدالحسین زرین کوب
ناشر: سروش تبریز
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 114
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1348 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو _ نو
مروری بر کتاب
خاقانی نمونه وارسته ای از سخن سرایانی است که در شعر خود دانسته ها و کنکاش ها، دیده ها و شنیده ها، سورها و سوگ ها، زندگی و آنچه به آن مربوط بوده را وارد کرده و از این نظر نگاهی جامع الاطراف به پیرامون خود داشته است. قصاید خاقانی یکی از دشواریابترین قصاید موجود در زبان و ادب فارسی است که پژوهشهای بسیاری دربارۀ شرح ابیات و لغات و ... آن انجام شده است؛ اما همچنان در دیوان اشعارش، بهنسبت با دیگر دیوانهای شاعران فارسیگوی، نکات مبهمی وجود دارد که خواننده در فهم آن با مشکل روبهرو میشود.
ازجملۀ این ابیات دشوار میتوان به بیت زیر از قصیدۀ ترسائیه اشاره کرد: «به تثلیث بروج و ماه و انجم به تربیع و به تسدیس ثلاثا» برپایة نظریۀ منجمان و شارحان، تثلیث و تربیع بهترتیب سعد و نحس فلک است؛ چگونه ممکن است شاعر برای شفاعت و رهایی از زندان، ممدوح خود را به نحوست فلک قسم داده باشد. شروح بسیاری بر این بیت نوشته شده است؛ اما همچنان مفهوم آن در هالهای از ابهام قرار دارد.
از قصاید مشهور خاقانی، شاعر دیر آشنای زبان فارسی، قصیده ترساییه است با مطلع:فلک کژروتر است از خط ترسا مرا دارد مسلسل راهب آسااین قصیده به دلیل آنکه شماری از مصطلحات آیین ترسایان در آن به کار رفته، از قصاید دشوار خاقانی به شمار آمده است و در دوره های مختلف اهل ادب به شرح آن پرداخته اند. تا کنون چندین شرح از آن به چاپ رسیده، ولی قدیمترین شرح این قصیده از شیخ آذری طوسی (م866 ه ق) است که در سال 830 ه ق آن را فراهم کرده. وی این شرح را در باب چهارم از کتاب ارزشمند مفتاح الاسرار و خلاصه مشهورتر آن جواهر الاسرار آورده است. از این شرح زرین کوب در تعلیقات خود بر ترجمه شرح قصیده ترساییه مینورسکی و سید ضیاء الدین سجادی در تصحیح و تعلیق دیوان خاقانی و دیگر پژوهشگران در آثار بهره برده اند.
نویسنده در این تحقیق نشان میدهد مریم در نزد گروهی از مسیحیت از جایگاه ویژهای برخوردار است و در جایگاه عامل چهارم (تربیع) پرستش میشود؛ ازاینرو شاعر این نکته را دریافته است و ممدوح را به حضرت مریم قسم میدهد تا در نزد شاه شروان از او شفاعت کند.