
- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 138251 - 56/4
- وزن: 0.60kg
داستان های پهلوانی و عیاری ادبیات فارسی
نویسنده: اقبال یغمایی
ناشر: هیرمند
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 340
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1377 - دوره چاپ: 1
کمیاب - کیفیت : نو
مروری بر کتاب
در مجموعه حاضر، ابتدا نویسنده برخی ویژگیهای عیاران را برمیشمارد که از آن جمله است : مدارا با دشمنان، عفاف و پرهیزکاری از ناصواب، به سر بردن عهد و پیمان و خصوصیاتی از این دست . سپس نکاتی درباره گرشاسبنامه، سمک عیار، دارابنامه، داستان فلکنار و ابومسلمنامه مطرح میسازد و سرانجام ماجرای داستانهای یاد شده را به اجمال روایت میکند.
ایرانیان از سپیده دم تاریخ، همواره درگیر نبرد در منطقه ای پر از کشمکش بوده اند و این درگیری منجر به ظهور پهلوانان نامداری در طی این تاریخ پر فراز و نشیب شده است. رستم برجسته ترین پهلوان ایرانی، در دودمانی سلحشور ظهور کرد. در کنار پهلوانان، عیاران نامداری نیز پا به عرصه ی وجود گذاشتند که در چابکی هم پای پهلوانان در عرصه ی نبرد کوشیده اند و در ادبیات ما صحنه های شگفتی آفریده اند.
داستان های این کتاب، با داستان ظهور گرشاسب، پهلوان نامدار آغاز می شود و با دلاوری های حسین کرد شبستری خاتمه می یابد.با سرودن شاهنامه به زبان فارسی، با شکوه و هیمنهی سخن فردوسی، ادبیات پهلوانی بهعنوان درونمایهای برجسته جایگاه ویژهای پیدا کرد. در کنار جنگهای پهلوانان نامدار در میدانهای بزرگ، عیاران در خفا و پوشیده از دیگران به کارهای بزرگ دست میزدند.
ویژگیهای پهلوانی یکی از شاخصترین تجلی های میراث معنوی فرهنگ ایرانی است که در وجود گروه هایی که در دوره های مختلف تاریخی به نام های عیاران،فتیان،کلوها،شاطران و مانند اینها نامیده شده اند،تجلی یافته است.این سنت پهلوانی،در همه ی ادوار ریشه در فرهنگ اهل حرفه و افزارمندان دارد و ناگزیر از جامعه های شهری برمی خیزد. سنتهای پهلوانی نیز همچون هر پدیده اجتماعی دیگر خوبی ها و بدی هایی با خود دارد.
سنت پهلوانی همواره یک شکل داشته و یک محتوا و اگر به داستان پوریای ولی استناد کنیم از هفت قرن پیش مجموعه ی کشتی و ورزش هایی که امروزه معروف به ورزش زورخانه ای و آموزه های پوریای ولی است،همگی یک مجموعه را میساخت.پس از پوریای ولی،این مجموعه در طی زمان تداوم یافته و به صورت یک سنت پهلوانی درآمد.کشتی و مراسم ورزش با ابزار زورخانهای شکل این سنت بود و محتوای آن به اقتضای زمانه گاه تلخ بود،گاه شیرین.