
- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 111631- 4/4
- وزن: 0.60kg
- UPC: 22.5 = 29
استراتژی امنیت ملی آمریکا در قرن 21
نویسنده: گروه نویسندگان
مترجم : جلال دهمشگی - بابک فرهنگی - ابوالقاسم راه چمنی
ناشر: ابرار معاصر تهران
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 474
اندازه کتاب: رقعی - سال انتشار: 1380 - دوره چاپ: 1
مروری بر کتاب
در سال 1997 میلادی، قانونگذاران آمریکایی به این نکته پی بردند که «قانون امنیت ملی» پس از گذشت پنجاه سال از تصویب و اجرا نیازمند اصلاح و بازنگری است. این قانون که مطابق آن امور نیروهای مسلح آمریکا به وزارت دفاع واگذار گردید و «شورای امنیت ملی» برای انسجام و هماهنگی در قدرت ملی کشور تشکیل شد، اگرچه در دوران جنگ سرد و مقابله با گسترش سلطة اتحاد جماهیر شوروی موفق بود ولی برای کارایی آن در دورة جدید، باید اصلاح و تغییراتی در آن ایجاد میگردید.
بر این اساس وزیر دفاع آمریکا طبق قانون «کمیسیون مشورتی فدرال» پیشنهاد اجرای طرحی را با عنوان «امنیت ملی آمریکا در قرن بیست و یکم» ارائه نمود و کاخ سفید و کنگره با این طرح موافقت کردند و کمیسیونی با همین عنوان تشکیل شد. اعضای کمیسیون از میان سیاستمداران، قانونگذاران و پژوهشگران برجسته انتخاب شدند و ریاست مشترک آن بر عهدة گری هارت (سناتور سابق از ایالت کلرادو) و وارن ب. رادمن (سناتور سابق از ایالت نیوهمشایر) بوده است.
دیگر اعضای کمیسیون عبارتند از: جیمز شلزینگر (وزیر سابق دفاع و انرژی و نیز رئیس سابق سازمان سیا)، نیوت گینگریچ (رئیس سابق مجلس نمایندگان)، آن آرمسترانگ (از دانشگاه تگزاس و مدیر اجرایی مرکز مطالعات استراتژیک و بینالملل)، نورمن ر. آگوستین (رئیس سابق شرکت لاکهید مارتین)، جان دنسی (خبرنگار سیاسی شبکة تلویزیونی NBC در کاخ سفید) جان ر. گالوین ژنرال بازنشسته و فرمانده سابق ناتو؛ لسلی اچ. گلب (رئیس شورای روابط خارجی)، لی اچ. همیلتون (عضو مجلس نمایندگان از ایندیانا و مدیر مرکز بینالمللی تحقیقات وودرو ویلسون)، لایونل اولمر (معاون سابق وزیر بازرگانی)، دونالد ب. رایس (مدیرعامل و رئیس هیئتمدیرة شرکت یورجنسیس)، هری د. ترین (آدمیرال بازنشسته و فرمانده سابق سرفرماندهی نیروهای متحدین در حوزة اقیانوس اطلس)، اندرو یونگ)شهردار سابق آتلانتا و سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل).
یک گروه مطالعاتی با بیست و نه عضو، گروه دستیاران تحقیق با دوازده عضو، گروه پشتیبانی با دوازده عضو، مدیر اجرایی و معاون وی و هماهنگکنندة گروهها، اعضای اصلی کمیسیون را یاری میکردند.کمیسیون، نخستین نشست کاری خود را در اکتبر 1998 برگزار کرد و مأموریت محوله را در سه مرحله تقسیمبندی نمود. نخست، بررسی وضعیت امنیتی جدید جهان در بیست و پنج سال آینده؛ دوم، طراحی استراتژی امنیت ملی آمریکا متناسب با اوضاع جدید؛ سوم، بررسی عملکرد دستگاههای مختلف امنیتی برای اجرای مؤثر و صحیح این استراتژی و توصیههای ضروری برای انجام اصلاحات در آنها.بر اساس این تقسیمبندی مقرر شد نخستین مرحله از تدوین استراتژی حداکثر تا پانزدهم سپتامبر 1999، مرحلة دوم حداکثر تا پانزدهم آوریل سال 2000 و مرحلة سوم حداکثر تا پانزدهم فوریه سال 2001 آماده شده و به وزیر دفاع تقدیم شود.
مرحلة نخست این استراتژی در زمان مقرر و با عنوان «دنیای آینده» منتشر شد. در کتاب حاضر نتیجة این مرحله در بخش یکم آمده است که بخش عمدة کتاب را تشکیل میدهد. در این بخش تحولات بیست و پنج سال نخست سدة بیست و یکم از دیدگاهی علمی و آماری تشریح و پیشبینی شده است.مرحلة دوم در پانزدهم آوریل سال 2000 با عنوان «در جستجوی استراتژی امنیت ملی» منتشر شد و در این کتاب فصل دوم را تشکیل میدهد. در این بخش منافع استراتژیک و اهداف آمریکا در بیست و پنج سال آینده مورد بررسی قرار گرفته و یک استراتژی برای حفظ این منافع و اهداف ارائه شده است.مرحلة سوم در پانزدهم فوریه سال 2001 با عنوان «ضرورت تغییر» منتشر شد که بخش سوم کتاب حاضر را تشکیل میدهد.
در این بخش، قانونگذاری، ساختار دولتی و ساختار تصمیمگیری که در سال 1947 پایهگذاری شده مورد بررسی قرار گرفته تا مشخص شود که آیا با نیازهای سدة بیست و یکم همخوانی دارد یا خیر و در موارد ناسازگار اصلاحاتی پیشنهاد شده است. این بخش بیشتر به ساختار داخلی آمریکا میپردازد و از آنجایی که مطالب آن برای مخاطب ایرانی خستهکننده و غیرضروری مینمود، لذا تصمیم گرفته شد که این بخش خلاصه شده و فقط قسمتهایی که در ساختار تصمیمگیری خارجی آمریکا مؤثر هستند ـ همانند شورای امنیت ملی، وزارت امور خارجه و وزارت دفاع به صورت کامل ترجمه و ارائه شوند.در پایان، تأکید بر این نکته ضروری است که هدف از ترجمه و انتشار این کتاب، آشنایی سیاستگذاران، پژوهشگران و دستاندرکاران سیاست خارجی ایران با اهداف و برنامههای یکی از مهمترین کشورهای جهان و نیز ارائة اسلوب تهیه و تدوین استراتژی امنیت ملی است....
امروزه، ایالات متحده قویتر است و در موقعیت بهتری قرار دارد تا از فرصتهایی استفاده کند که قرن جدید به همراه آورده است و اینکه از منافع خودمان درمقابل مخاطرات ناشی از دنیای ناامن پاسداری کند. قدرت فزاینده اقتصادی آمریکا، پایه و اساس امنیت ملی کشور و منبع اصلی نفوذ ما در خارج از کشور است. از زمان رکود عظیم اقتصادی آمریکا (در دهه ۱۹۳۰)، ما حدود ۱۱ میلیون فرصت شغلی جدید ایجاد کردهایم و این کار در دوران طولانیترین دروه رشد اشتغال در بخش خصوصی در تاریخ کشور انجام شده است. بیکاری به پایینترین سطح در ۶ سال گذشته رسیده است.
در حال حاضر ما رهبر جهان در زمینه تولید گاز و نفت هستیم. ما همچنان تعیین کننده سرعت علوم، فناوری و نوآوری در اقتصاد جهانی هستیم. درعین حال، ما از نیروی کار جوان و درحال رشد و اقتصاد پویا و متنوع، سود میبریم. روح کارآفرینی کارگران و تجار ما، زیربنای قدرت اقتصادی ما به شمار میرود. نظام آموزش عالی ما، بهترین نظام آموزش عالی در جهان است بطوریکه هرسال، شمار بیشتری از بهترین دانشجویان جهان را جذب خود میکند. همچنان، مهاجرانی از گوشه گوشه جهان به آمریکا جذب میشوند که سبب احیای کشورمان با استعدادهای کارآفرینی و انرژی خودشان میشوند.
در سطح جهانی، ما توانستهایم از جنگهای بزرگ زمینی در عراق و افغانستان فراتر برویم که مشخص کننده بخش اعظم سیاست خارجی آمریکا در یک دهه گذشته بوده است. درمقایسه با حدود ۱۸۰ هزار نیروی نظامی که زمان آغاز مسئولیت من در عراق و افغانستان بودند، در حال حاضر کمتر از ۱۵ هزار نیروی نظامی ما در دو کشور مذکور مستقر هستند. ما ارتشی داریم که قدرت نظامی، فناوری و بعد ژئوراهبردی آن در تاریخ بشریت، بیبدیل است. ما ائتلافهای خودر ا از اروپا گرفته تا آسیا، احیاء کردهایم.
ما در این برهه حساس، همچنان با چالشهای جدی برای امنیت ملی خودمان مواجه هستیم حتی در زمانیکه تلاش میکنیم به فرصتهای آینده شکل بدهیم. افراط گرایی خشونت آمیز و خطر فزاینده تروریستها، خطری مستمر درباره حملات به آمریکا و متحدان ما را مطرح میکند. چالشهای تشدید شونده که به امنیت سایبری، تجاوز روسیه، تشدید تاثیرات تغییرات اقلیمی و شیوع بیماریهای فراگیر کشیده شده است، سبب ظهور چالشهایی درباره امنیت جهانی شده است. ما باید درباره این چالشها و چالشهای دیگر بیدار باشیم و بدانیم که ایالات متحده توانمندی منحصر به فردی برای بسیج کردن و رهبری کردن جامعه بین المللی برای مقابله با این چالشها، دارد.
هر راهبرد موفقی برای حصول اطمینان از امنیت مردم آمریکا و پیشبرد منافع امنیت ملی کشور باید با این حقیقت غیرقابل انکار شروع شود که آمریکا باید رهبری کند. رهبری قوی و مستمر آمریکا برای نظم بین المللی مبتنی بر قانون، ضروری است که عامل پیشبرد شکوفایی و امنیت جهانی و همچنین حقوق بشر و کرامت انسانی برای همه انسانها باشد. سوال مطرح هرگز این نبوده است که آیا آمریکا باید رهبری کند یا خیر بلکه سوال مطرح این است که آمریکا چگونه این کار را انجام بدهد.
آمریکا یک سرزمین امن، مرفه، و آزاد است که با قدرت و اطمینان از جانب کشورهای خارجی هدایت میشود. سرزمین آمریکا میتواند صلح را حفظ نموده و لیبرال را ایجاد نماید. این کشور از ملیتی امن برخوردار است که استراتژی آمریکا را در اولویت قرار میدهد. استراتژی امنیت ملی آمریکا بر مبنای اصول آمریکایی، ارزیابی واضح از منافع ایالات متحده، و تصمیمگیری برای مقابله با چالشهایی استوار است که ما با آن مواجه هستیم.
این یک استراتژی واقعگرا و اصولی است که هدایت نتایج ایدئولوژیک را برعهده دارد. بر اساس این دیدگاه صلح، امنیت و رفاه کشور به کشورهای قوی و مستقلی وابسته است که به شهروندان خود احترام گذاشته و برای پیشبرد صلح در خارج از کشور همکاری میکنند. این بدان معنی است که اصول آمریکایی یک نیروی پایدار در جهان است.
مردم تنها منبع قدرتمند برای آمریکا در نظر گرفته شدهاند. در واقع، ایالات متحده مملو از میل به زندگی، آزادی، و شادی است. این کشور از قدرت سیاسی و استبدادی غیرقابل نفوذی برخوردار میباشد. قانون اساسی این دولت ملی نه تنها قدرتهای مشخصی را برای محافظت از حقوق و آزادی اختصاص داده است، بلکه از جداسازی قدرت فدرال برای حمایت از حاکمیت استفاده مینماید. در نهایت، تمام قدرت سیاسی از سوی مردم منتقل شده و پاسخگو است....
فهرست
فصل اول: بررسی پویای جهانی
آینده علمی ـ تکنولوژیک: مردم چه چیزهایی خواهند
آموخت و خواهند آفرید؟
اقتصاد جهانی: ثروت چگونه گرد آمده است؟
آینده سیاسی ـ اجتماعی: جهان چگونه اداره خواهد شد؟
محیط امنیتی ـ نظامی: جوامع چگونه از خود محافظت
خواهند کرد؟
فصل دوم: حرکت جهانی
اروپای بزرگ
آسیای خاوری
خاور نزدیک بزرگ
آفریقای جنوب صحرا
قارة آمریکا
فصل سوم: اوضاع داخلی ایالات متحده در آینده
گرایشهای اجتماعی
گرایشهای فناوری
گرایشهای اقتصادی
ارزشها، رویکردها و اراده ملی
گرایشهای مؤثر بر امنیت ملی
و...