
- موجودی: درحال حاضر موجود نمی باشد
- مدل: 111795 - 108/2
- وزن: 0.30kg
- UPC: 105 = 120
اساطیر ایرانی
نویسنده: آلبری جوزف کارنوی
مترجم: احمد طباطبایی
ناشر: اپیکور
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 145
اندازه کتاب: وزیری - سال انتشار: 1341 - دوره چاپ : 1
کمیاب - کیفیت : درحد نو
مروری بر کتاب
مصور
اساطیر یا افسانههای ایران به مجموعهٔ افسانههای ایرانیان اشاره میدارد. این افسانهها ریشه آریایی داشته و تا میزان بسیار بالایی میان اقوام ایرانی و هندی وجه اشتراک دارد. افسانههای ایران از یک اصل و منشأ آریایی مشتق شده و تفاوتهای محیطی ایران و هند و نیز فرهنگ متفاوت بومیان ایران و آریاییان ایرانی مهاجرت کرده به هند تفاوتهایی میان اساطیر هندی و ایرانی موجب شدهاست. آنچه از اساطیر کهن ایرانی امروزه باقیمانده بیشتر به اوستا بازمیگردد.
در آغاز هزاره یکم پیش از میلاد زرتشت اصلاحاتی را در عقاید و در پی آن اساطیر ایرانی پدیدآورد. با این وجود در قسمتهای متاخر اوستا مانند یشتها عقاید و باورهای پیش از زردشت ایرانیان وارد دین شده که به عنوان منشأ و منبع شناخت اساطیر ایرانی بکار میرود. این اساطیر مبتنی بر دوبنگرایی و مظاهر خوب و بد بوده و تاریخ روایی خاصی دارند که از تاریخ ثبت شده سرزمین ایران متفاوت است. اساطیر ایران بجز اساطیر منعکس شده در اوستای متاخر به صورت محدود در سنگنبشتههای فارسی باستان و متون غیر ایرانی به ویژه یونانی آمدهاست. همچنین ایرانیان اساطیر متفاوت اما همریشه دیگری با اساطیر اوستایی داشتهاند که شامل اساطیر مانوی و زروانی و مهرپرستی میشود. تاریخ اساطیری ایران نیز از دوره اشکانیان و سپس ساسانیان ثبت و بعدها به فارسی و عربی ترجمه شد. شاهنامه فردوسی مهمترین منبع شناخت تاریخ اساطیری ایران است.
اساطیر هر ملت که زیرساخت ها و باورهای بشر کهن را نسبت به خدا، انسان و جهان نشان می دهد. انسان مشتاق را برمی انگیزد که به ژرفای زندگی گذشتگان فرو رود و هسته و باطن این اعتقادات و باورها را بیابد. لذا در این مقاله، عناوینی که موضوعات اصلی اساطیر ایرانی را تشکیل می دهد همچون: خدایان ایران باستان، قهرمانان ایزدی، فرهّ ی ایزدی، مرغان افسانه ای، اعیاد و جشن ها، نیروهای خیر و شر، آفرینش، حشرات موذی، اعتقاد به سرای باقی، بهشت و دوزخ و روان درگذشتگان مورد بررسی قرار می گیرد.
بسياري از ويژگيهاي اسطوره در بحث از ريشهي واژگاني اين اسطوره آشكار شد،اما براي جمعبندي تعريف و ويژگيهاي اسطوره بايد گفت كه اسطوره روايتي است كه داراي خوشهاي از ويژگيها باشد و هر چند كه اين ويژگيها برحسب موارد و مصاديق اساطير، بسيارند و متفاوت، اما برخي را ميتوان به سان مهمترين ويژگيها دانست و برشمرد:
1- دلالت روايت به گذشته يا آينده اي بيرون از دسترس؛ 2- فقدان دقت در ابعاد زمان، مكان، توانايي و … ؛ 3- تمايل به ارائه دادن نمونههاي مطلق، به گونهاي كه هرچه اجزاي سازندهي روايت، مطلقتر باشند، احساس اساطيري بودن روايت، بيشتر ميشود و هرچه از اين اطلاق كاسته شود، احساس اساطيري بودن روايت نيز كاهش مييابد. هر چند ويژگيهاي ديگري را نيز ميتوان بر اين تعداد افزود، اما اين سهويژگي ياد شده، اهميت بيشتري دارند و حتي ميتوان هر سه را پيوسته به هم و خوشهاي واحد دانست.
براي نمونه مطلق سازي شخصيتهاي بد و خوب،زادهي به هم خوردن دقت ابعاداست و هرگاه،شخصيتي مطلق شود،خارج از دسترس قرار ميگيرد و بودن او به گذشته يا آيندهاي خارج از دسترس احاله ميشود، زيرا در هستي اطرافمان، نه موجودات مطلق، بلكه تنها موجودات جزئي و معين و محدود را مييابيم.
واژهي اسطوره و جمع آن يعني اساطير هم با استناد به نحوهي كاربرد اين واژه در تداول عامه و نيز تداول اهل فن و هم بر اساس آنچه تا اينجا ريشهيابي شد،نه قهرماني منفرد بلكه روايتي است متشكل از قهرمان-يا قهرمانان-به علاوهي شبكهاي از حوادث واين روايت بايد داراي ويژگيهايي باشد كه از آنها سخن گفتيم.تكيه بر روايت بودن اسطوره تا بدانحد است كه برخي اسطورهپژوهان،صرف تصويرسازي وتوصيف قهرماناني چون ميترا(مهر) را مشمول عنوان اسطوره نميدانند:…«اما با وجود اين تصويرپردازي،هيچ افسانه واسطورهاي دربارهي آنان ذكر نشده و تصويرپردازي فقط براي ترسيم خصوصيت اين دو شخصيت بهكار رفتهاست»از آنجا که اساطیر بن مایه های فرهنگی و اعتقادی هر سرزمین را تشکیل می دهند، اساطیر ایران نیز از این قائده مستثنی نیست....
فهرست
نبردهای خدایان و اهریمنان
افسانه های آفرینش
دلاوران نخستین
افسانه های ییم
روایات شهریاران
و...